Mennyei csirkés gyros tzatzikivel: vajpuha lesz a fűszeres hús

csirkésgyros2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A hús a pácnak köszönhetően kapja meg a jellegzetes görög ízeket, ráadásul sokkal puhább is lesz tőle.

Bár a gyros forgó nyárson sütött húst takar, házilag is elkészítheted a görög kedvencet. Serpenyőben vagy grillen is megsütheted a választott húst, legyen az disznó, marha vagy csirke. A siker a fűszerezésen és a pácoláson múlik: olívaolaj, citromlé, fokhagyma, oregánó keverékébe forgasd a húst, majd legalább 2 órára tedd a hűtőbe, hogy legyen ideje átvenni az ízeket. 

A gyrost általában pitában, szendvicsként tálalják, amelynek kötelező eleme a tzatziki. Ezt is házilag készítsd el, alig lesz vele munkád, és isteni finom lesz a szósz. Ha több időd van, a pitát is megsütheted otthon, ehhez itt találsz egy szuper receptet. 

Csirkés gyros

csirkésgyros

Hozzávalók 6 adaghoz

Gyros:

  • 1 kg csirkemellfilé
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 ek citromlé
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 tk oregánó
  • 0.5 tk kakukkfű
  • 0.5 tk fűszerpaprika
  • ízlés szerint só, bors
  • 6 db pita
  • 6 levél római saláta
  • 250 g koktélparadicsom
  • 1 fej lila hagyma

Tzatziki:

  • 210 g görög joghurt
  • 1 darab kígyóuborka
  • 2 ek friss kapor
  • 2 ek citromlé
  • 1 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

A csirkemellfiléket tisztítsuk meg, vágjuk őket hosszában, majd keresztben félbe, hogy kisebb csíkokat kapjunk. Tegyük egy tálba, adjuk hozzá az olajat, citromlevet, zúzott fokhagymát, fűszereket. Keverjünk mindent egybe, majd fedjük le a tálat, tegyük a húst legalább 2 órára a hűtőbe.

Folytassuk a tzatziki készítésével: az uborkát reszeljük le, sózzuk le, hagyjuk állni pár percig. Ha levet eresztett, nyomkodjuk ki alaposan. Keverjük össze a joghurttal, összeaprított kaporral, citromlével, zúzott fokhagymával. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Tegyük a hűtőbe, míg nem lesz rá szükség.

A húst vegyük ki a marinádból, majd forrósítsunk fel egy grillserpenyőt. Süssük meg a csirkemelleket oldalanként 4-5 perc alatt. 

Ha elkészült a hús, a pitákat is dobjuk bele a grillserpenyőbe, 1-2 percig pirítsuk mindkét oldalukat. Utána vágjuk be őket hosszában, készítsünk egy zsebet, de ne vágjuk át teljesen a pitát. Pakoljuk oda a húst, a csíkokra vágott salátát, a negyedekbe vágott paradicsomot, a szeletelt lila hagymát. Az egészre kanalazzunk tzatzikit, majd rögtön tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük