Omlós Hámán-táska csokidarabokkal a tésztájában - Purimi édesség még izgalmasabban
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Talán az eddigi legizgalmasabb purimi recept ez a csokichipses Hámán-táska, amelyből érdemes rögtön két tepsivel sütni.
A Hámán-táska vagy Hámán füle Purim ünnepének legismertebb süteménye. Az alaptészta nagyon egyszerűen összeállítható, amelyből kis köröket kell szaggatni, lekvárt vagy egyéb édes krémet pöttyinteni a közepére, majd háromszög alakban összecsippentve megsütni. Az amúgy pofonegyszerűen készülő sütemény egyik buktatója, hogy a tészta sokszor kinyílik sütés közben. Ha sütés előtt negyedórára beteszed a hűtőbe, akkor ez a probléma is megoldódik.
Ha egy kicsit extrább változatot szeretnél, akkor ezt a csokichipseset süsd, az amerikai csokis kekszhez hasonlóan a roppanós csokidarabok a tésztába kerülnek. Picit nehezebb így nyújtani a tésztát a csokidarabok miatt, figyelned kell, hogy ne törd őket össze. Bár a recept csokichipset ír, nyugodtan készítsd el apróra vágott étcsokidarabokkal.
Idén Purim február 25-e napnyugtától 26-a napnyugtáig tart. A Hámán-táska előtt érdemes egy tartalmas, betegségűző húslevest is főzni, amely a benne található húsos batyuktól lesz ünnepi.
Csokichipses Hámán-táska
Hozzávalók 21 darabhoz
- 115 gramm vaj
- 100 gramm cukor
- 50 gramm barna cukor
- 1 darab tojás
- 1 evőkanál tej
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 180 gramm liszt
- 0.5 kávéskanál sütőpor
- 0.5 kávéskanál só
- 50 gramm csokichips (ét)
Elkészítés:
A vajat és a kétféle cukrot keverjük habosra. Üssük bele a tojást, öntsük bele a tejet és a vaníliakivonatot, alaposan keverjük össze.
Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport és a sót, majd forgassuk a vajas keverékhez. A végén tegyük bele a csokichipset is. Gyúrjuk össze a tésztát, csomagoljuk folpackba és tegyük a hűtőbe legalább egy órára.
Egy deszkát vékonyan lisztezzünk meg. A tésztát vágjuk félbe, mindkét felét nyújtsuk ki körülbelül 1 centiméter vastagra. Egy kör alakú sütikiszúróval vagy vizespohárral szaggassunk belőle köröket. A közepükbe tegyünk egy kávéskanálnyit a töltelékből - ez lehet lekvár vagy mogyorókrém, bármi, ami illik a csokihoz -, majd az ujjunkkal úgy csípjük össze, hogy egy háromszöget kapjunk. Az egész tésztát nyújtsuk, szaggassuk és töltsük meg így.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Tegyük a sütiket egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd tegyük be a hűtőbe 10-15 percre. Így megakadályozzuk, hogy sütés közben szétnyíljanak. Süssük 10 percig őket.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors