Betegségűző leves húsos batyuval Purimra - Így készül a kreplach

kreplach
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Számos elmélet kering arról, hogy miért lett a purimi menü egyik fogása a kreplach, vagyis a húsleves hússal töltött batyuval, de annyi bizonyos, ez az étel nem hiányozhat az ünnepi asztalról.

A húsleves egyébként is alapétel a zsidó étkezési kultúrában, sokan zsidó penicillinként is emlegetik, hiszen egy gazdag húsleves minden bajra orvosság. Ebben a légúti nyavalyákkal tarkított időszakban nagyon jó, ha minden héten az asztalon gőzölög egy tál finom leves.

Purim, avagy a sorsvetés ünnepe idén március 9-e estétől 10-e estéig tart. Ezen a vidám ünnepen a perzsa uralom alatt élő zsidó közösség megmenekülésére emlékeznek. A legismertebb étel, illetve sütemény a Hámán-táska, de a desszert előtt együnk egy finom húslevest, csak most tészta helyett hússal töltött batyukkal.

Húsleves húsos batyuval

kreplach recept

Hozzávalók 6 adaghoz:

Töltelék

  • 340 gramm darált marhahús
  • 1 darab hagyma
  • 1 darab tojás
  • 2 evőkanál olaj (pirításhoz)
  • só, bors

Tészta

  • 270 gramm liszt
  • 1.5 kávéskanál
  • 2 evőkanál víz
  • 3 tojás tojás
Recept idők

Elkészítés:

Készítsük el a húslevest, egy egészen egyszerű és gyors receptet itt találunk hozzá. 

Készítsük el a tölteléket. A marhahúst egy kicsit pároljuk meg, majd egy serpenyőben kevés olajon pirítsuk meg a hagymát és az előpárolt húst. Ha kész, a felesleges zsiradékot öntsük le róla. Keverjük hozzá a tojást, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. 

A tésztához verjük fel a tojásokat. Adjuk hozzá a sót, a vizet és annyi lisztet, hogy közepesen puha tésztát kapjunk. Kézzel jól gyúrjuk össze, majd vegyük kétfelé, és takarjuk le egy nedves kendővel. 

A tésztát nyújtsuk ki vékonyra, majd csíkozzuk fel hat, egyenként 4,5 centiméter széles csíkra, majd 4,5 centiméteres négyzetekre. 

Tegyünk a darált húsos keverékből egy fél teáskanállal minden négyzetre. Hajtsuk őket félbe, hogy háromszöget kapjunk, a széleiket pedig lisztes kézzel jó erősen nyomogassuk össze.  

Forraljunk vizet, majd főzzük őket 15 percig. Levesbetétként kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük