![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Betegségűző leves húsos batyuval Purimra - Így készül a kreplach
![kreplach](https://kep.index.hu/1/0/3189/31894/318942/31894277_2447071_7a02896c5f49494adf4805599d695be3_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Számos elmélet kering arról, hogy miért lett a purimi menü egyik fogása a kreplach, vagyis a húsleves hússal töltött batyuval, de annyi bizonyos, ez az étel nem hiányozhat az ünnepi asztalról.
A húsleves egyébként is alapétel a zsidó étkezési kultúrában, sokan zsidó penicillinként is emlegetik, hiszen egy gazdag húsleves minden bajra orvosság. Ebben a légúti nyavalyákkal tarkított időszakban nagyon jó, ha minden héten az asztalon gőzölög egy tál finom leves.
Purim, avagy a sorsvetés ünnepe idén március 9-e estétől 10-e estéig tart. Ezen a vidám ünnepen a perzsa uralom alatt élő zsidó közösség megmenekülésére emlékeznek. A legismertebb étel, illetve sütemény a Hámán-táska, de a desszert előtt együnk egy finom húslevest, csak most tészta helyett hússal töltött batyukkal.
Húsleves húsos batyuval
![kreplach recept](https://kep.index.hu/1/0/3189/31894/318942/31894289_cff152bf732ac5bcf618cc7434fc8945_wm.jpg)
Hozzávalók 6 adaghoz
Töltelék
- 340 gramm darált marhahús
- 1 darab hagyma
- 1 darab tojás
- 2 evőkanál olaj (pirításhoz)
- só, bors
Tészta
- 270 gramm liszt
- 1.5 kávéskanál só
- 2 evőkanál víz
- 3 tojás tojás
Elkészítés:
Készítsük el a húslevest, egy egészen egyszerű és gyors receptet itt találunk hozzá.
Készítsük el a tölteléket. A marhahúst egy kicsit pároljuk meg, majd egy serpenyőben kevés olajon pirítsuk meg a hagymát és az előpárolt húst. Ha kész, a felesleges zsiradékot öntsük le róla. Keverjük hozzá a tojást, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A tésztához verjük fel a tojásokat. Adjuk hozzá a sót, a vizet és annyi lisztet, hogy közepesen puha tésztát kapjunk. Kézzel jól gyúrjuk össze, majd vegyük kétfelé, és takarjuk le egy nedves kendővel.
A tésztát nyújtsuk ki vékonyra, majd csíkozzuk fel hat, egyenként 4,5 centiméter széles csíkra, majd 4,5 centiméteres négyzetekre.
Tegyünk a darált húsos keverékből egy fél teáskanállal minden négyzetre. Hajtsuk őket félbe, hogy háromszöget kapjunk, a széleiket pedig lisztes kézzel jó erősen nyomogassuk össze.
Forraljunk vizet, majd főzzük őket 15 percig. Levesbetétként kínáljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!