Szuper finom házi granola: ezután rá sem nézel a boltira
Nincsen egyszerűbb, gyorsabb és rostban gazdagabb reggeli, mint a granola. Az értékét már csak az növelheti, ha házilag készül.
Ha kóstoltál már házilag készült granolát, akkor biztosan tudod, hogy ezerszer jobb, mint a legtöbb boltban kapható változat, ráadásul az ára is a töredéke. Az otthoni ropogtatnivalónak emellett megvan az az előnye is, hogy kedved szerint játszhatsz az ízesítéssel, így sosem válik unalmassá.
Ez alkalommal egy kakaós verziónak hoztam el a receptjét, amely főként a csokirajongóknak kedvez, de akkor is érdemes elkészítened, ha például gasztroajándéknak szánod. Tedd egy mutatós üvegbe, és az egészségtudatos barátok vagy rokonok odáig lesznek a figyelmességedtől.
Tegyük a magvakat aprítógépbe, és néhány másodperc alatt zúzzuk őket nagyobb darabokra.
Egy nagyobb tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat (a csoki kivételével). Egy kisebb edényben olvasszuk fel a kókuszolajat, keverjük hozzá a juharszirupot és a vaníliakivonatot, majd öntsük őket a zabos keverékre. Alaposan keverjük össze.
Borítsuk egy sütőpapírral bélelt tepsibe, egyengessük el, és tegyük 170 fokra előmelegített sütőbe. Süssük 10-15 percig, vegyük ki, keverjük át, majd tegyük vissza újabb 10-15 percre.
Hagyjuk a tepsiben teljesen kihűlni, keverjük hozzá a csokidarabokat is, és légmentesen záródó edényben tároljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu