Csokis granola, a tökéletes napindító: rögtön dupla adagot készíts
A legjobb csokis granolát egyszerű elkészíteni, tökéletes reggelire, egészséges nasinak, vagy akár a joghurtodat is feldobhatod vele.
Egy nagy adag granola sokáig tart, és az a legjobb benne, hogy szinte bármilyen ízesítés jól áll neki, így sosem válik unalmassá. Az ünnepek közeledtével hajlamos vagyok minden süteménybe belecsempészni egy kevés házilag készített mézeskalács-fűszerkeveréket, és ez alól a granola sem lehet kivétel.
Már készíteni is jólesett, hiszen remek karácsonyi hangulatot varázsolt a konyhámba, és akkor a végeredményt még nem is említettem: egy aranybarnára pirult, szuper ropogós, fűszeres és tápláló reggeli lett belőle, amely tejjel vagy joghurttal is isteni, de a smoothie-kat és morzsasütiket is feldobja. És még gasztroajándéknak sem utolsó!
Az elkészítésnél vedd figyelembe, hogy a kókuszchips nagyon hamar megég, ezért azt ne süsd a zabbal együtt, csak utólag keverd hozzá. Ugyanez vonatkozik a vörös áfonyára vagy bármilyen más aszalt gyümölcsre is. Csak utólag add a granolához, különben nagyon kiszárad.
Egy nagy tálban keverjük össze a zabpelyhet, a chiamagot és a manduladarabokat.
Egy kisebb edényben olvasszuk fel a kókuszolajat, majd keverjük hozzá a juharszirupot vagy mézet, a sót, a fűszerkeveréket és a vaníliakivonatot. Öntsük a zabos keverékre, és alaposan forgassuk össze őket.
Borítsuk egy nagy, sütőpapírral bélelt tepsibe, és tegyük 15 percre 160 fokra előmelegített sütőbe. Amikor lejárt az idő, vegyük ki a tepsit, egy kanállal forgassuk át a granolát, majd tegyük vissza újabb 15 percre, vagy amíg szép aranybarna nem lesz. Ne hagyjuk túlzottan megpirulni, mert égett íze lesz.
Amikor elkészült, vegyük ki a sütőből, keverjük hozzá a kókuszchipset és a vörös áfonyát, és hagyjuk teljesen kihűlni. Tegyük légmentesen záródó edénybe (vagy díszesebb befőttesüvegekbe, ha ajándéknak szánjuk), és száraz, hűvös helyen tároljuk.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors