Karácsonyi granola mézeskalácsfűszerekkel: gasztroajándéknak is szuper

1
Nyomtatás
Karacsonyi-granola-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Egy gyors granolareggeli az ünnepek alatt is jól jön: a karácsonyi hatásért ízesítsd mézeskalácsfűszerekkel!

Egy nagy adag granola sokáig tart, és az a legjobb benne, hogy szinte bármilyen ízesítés jól áll neki, így sosem válik unalmassá. Az ünnepek közeledtével hajlamos vagyok minden süteménybe belecsempészni egy kevés házilag készített mézeskalács-fűszerkeveréket, és ez alól a granola sem lehet kivétel.

Már készíteni is jólesett, hiszen remek karácsonyi hangulatot varázsolt a konyhámba, és akkor a végeredményt még nem is említettem: egy aranybarnára pirult, szuper ropogós, fűszeres és tápláló reggeli lett belőle, amely tejjel vagy joghurttal is isteni, de a smoothie-kat és morzsasütiket is feldobja. És még gasztroajándéknak sem utolsó!

Az elkészítésnél vedd figyelembe, hogy a kókuszchips nagyon hamar megég, ezért azt ne süsd a zabbal együtt, csak utólag keverd hozzá. Ugyanez vonatkozik a vörös áfonyára vagy bármilyen más aszalt gyümölcsre is. Csak utólag add a granolához, különben nagyon kiszárad. 

Karácsonyi granola

Karacsonyi-granola

Hozzávalók 10 adaghoz

  • 5 bögre nagy szemű zabpehely
  • 5 ek chiamag
  • 100 g mandulapálcika vagy darabolt mandula
  • 150 ml kókuszolaj
  • 150 ml juharszirup vagy méz
  • 0.5 tk
  • 2 tk mézeskalács-fűszerkeverék
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 100 g kókuszchips
  • 200 g aszalt vörös áfonya
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagy tálban keverjük össze a zabpelyhet, a chiamagot és a manduladarabokat.

Egy kisebb edényben olvasszuk fel a kókuszolajat, majd keverjük hozzá a juharszirupot vagy mézet, a sót, a fűszerkeveréket és a vaníliakivonatot. Öntsük a zabos keverékre, és alaposan forgassuk össze őket.

Borítsuk egy nagy, sütőpapírral bélelt tepsibe, és tegyük 15 percre 160 fokra előmelegített sütőbe. Amikor lejárt az idő, vegyük ki a tepsit, egy kanállal forgassuk át a granolát, majd tegyük vissza újabb 15 percre, vagy amíg szép aranybarna nem lesz. Ne hagyjuk túlzottan megpirulni, mert égett íze lesz.

Amikor elkészült, vegyük ki a sütőből, keverjük hozzá a kókuszchipset és a vörös áfonyát, és hagyjuk teljesen kihűlni. Tegyük légmentesen záródó edénybe (vagy díszesebb befőttesüvegekbe, ha ajándéknak szánjuk), és száraz, hűvös helyen tároljuk.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon