Lágy tésztájú csokoládés kuglóf macera nélkül: párizsi krémmel a legfinomabb

csokiskuglófcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Kakaós tésztájú omlós kuglóf, igazi bánatűző finomság, amit még egy nehéz nap után is szívesen összedob az ember.

A legtöbb ételnek, süteménynek megvan a maga története, a kuglófhoz több legenda is köthető. Az egyik szerint a bibliai háromkirályok útban Betlehemből hazafelé beutazták Elzászt, ahol hálából a turbánjukhoz hasonló kinézetű süteményt sütöttek a vendéglátóiknak - a mese szerint ez a finomság a kuglóf volt, amit a franciák ennek megfelelően a magukénak tulajdonítanak.

Egy másik történet szerint az ókori Rómában indult el először a kuglófőrület, ahol a sütemény formájához hasonló fejfedőt viseltek. Az első ránk maradt recept a 17. századból származik, az viszont vitatott, hogy Ausztria vagy Franciaország területéről.

Egy másik mítosz Marie-Antoinette francia királynéhoz köthető, e szerint a királyné vitte a kuglóf hírét Ausztriából Versailles-ba, ami később egyre kedveltebb lett Európában. Nagy kuglófrajongó volt az édességimádatáról híres Ferenc József császár is.  

Hogyan készül?

Minden családnak megvan a maga kuglófreceptje, a régi receptekben a kuglóf élesztős tésztából készült, ma már egyre népszerűbbek a sütőporral gazdagított változatok.

A kevert tésztás desszert remek napindító lehet, már ha marad az előző nap készített kuglófból, gyerekeknek tej, felnőtteknek kávé mellé. A kakaós tésztájú kuglófot magában is jólesik falatozni, a joghurttól kellemesen lágy lesz a tészta. Ha cicomázni szeretnénk a desszertet, párizsi krémmel vagy vízgőz felett megolvasztott csokival öntsük le. Ebben a receptben az a legjobb, hogy a tésztát bátran gazdagíthatjuk kávéval, rummal, csokival, dióval, bármivel, amit jónak látunk.

Csokis kuglóf

csokiskuglófct

Hozzávalók 6 személyre:

  • 300 gramm liszt
  • 150 gramm porcukor
  • 250 gramm vaj
  • 50 gramm kakaópor
  • 150 gramm joghurt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 2 darab tojás
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet, a kakaót és a sütőport tegyük egy tálba, alaposan keverjük össze.

Az olvasztott vajat a tojásokkal és a porcukorral keverjük krémesre, majd adjuk hozzá a joghurtot, végül a lisztes keveréket. Alaposan keverjük össze.

A masszát kivajazott formába öntjük, 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt megsütjük. (Sütésnél alkalmazzunk tűpróbát.)

A kihűlt tésztára olvasztott csokoládé vagy párizsi krém kerülhet.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük