Mennyei csokis-sós karamellás tart: az omlós vajas tészta önmagában is isteni

csokis-karamellás-tart
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Mind a karamellás, mind a csokis réteg pillanatok alatt elkészül, bátran állj neki a sütemény elkészítésének.

A tart tésztája nagyon omlós és enyhén édes, nem teljesen olyan, mint a pitetészta, inkább a skót vajas kekszre, a short breadre hasonlít. Mivel önmagában is nagyon finom a vajas tészta, most egy picit vastagabb rétegben került a krém alá, hidd el, nem éri meg túl vékonyra nyújtani.

Maga a töltelék sós karamellából és csokiganache-ból áll. Előbbihez cukrot kell olvasztani, majd tejszínnel és egy kevés tengeri sóval összekeverni. Ha tartasz a karamellkészítéstől, félsz, hogy odaég, egyszerűsíthetsz a folyamaton: vegyél kész tejkaramellát, olvaszd fel egy kevés tejszínnel, utána ízesítsd. 

A csokiganache készítése is gyerekjáték: a választott csokit – a karamellához az ét illik a legjobban – öntsd le forró tejszínnel, hagyd állni, majd keverd krémesre.

Csokis-sós karamellás tart

karamellás-csokistart

Hozzávalók 8 szelethez

Tészta:

  • 140 gramm vaj
  • 100 gramm cukor
  • 2 darab tojás
  • 280 gramm liszt
  • 0.5 tk

Sós karamell:

  • 125 ml tejszín
  • 200 gramm cukor
  • 1 nagy csipet tengeri só

Csokiganache:

  • 340 gramm étcsokoládé
  • 1 csipet tengeri só
  • 500 ml tejszín
Recept idők

Elkészítés:

Kezdjük a tésztával: a puha vajat keverjük habosra a cukorral. Keverjük bele a tojásokat is. Adjuk hozzá az átszitált lisztet és a sót. Kezdjük el összedolgozni a tésztát, akkor jó, amikor összeáll egy gombóccá. Csomagoljuk folpackba, majd tegyük a hűtőbe legalább 1 órára.

Egy enyhén lisztezett felületen nyújtsuk a tésztát 6-7 mm vastag körré, majd tegyük egy kivajazott, 23 centis piteformába úgy, hogy a széleire is jusson. A túllógó részeket vágjuk le. Tegyük a tésztát a hűtőbe.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Ha felmelegedett, vegyük ki a hűtőből a tésztát, tegyünk rá sütőpapírt, majd szórjunk rá nehezéknek szárazbabot vagy lencsét. Toljuk a sütőbe 30 percre. Vegyük ki belőle a nehezéket, majd tegyük vissza még 10 percre. Hagyjuk hűlni.

A karamellhez forrósítsuk fel a tejszínt, tegyük félre, fedjük le.

A cukrot keverjük össze 5 evőkanál vízzel, majd addig melegítsük, míg a cukor el nem olvad. Várjuk meg, míg forrásnak indul, hagyjuk a tűzön még 4-5 percig, míg aranybarnára nem vált a színe. Vigyázzunk vele, gyorsan megég. Húzzuk le a tűzről, keverjük bele a forró tejszínt. Adjuk hozzá a sót is, alaposan keverjük össze.

Öntsük a karamellt az elősütött tésztára, egyenletesen kenjük el rajta. Hagyjuk hűlni, tegyük a hűtőbe, hogy megszilárduljon.

Készítük el a ganache-t: a csokit vágjuk kis darabokra, majd a sóval együtt tegyük egy hőálló tálba. A tejszínt melegítsük forrásig, öntsük rá a csokira, hagyjuk állni pár percig, majd keverjük egybe. Öntsük a krémes csokit a karamell tetejére, majd hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt tálalnánk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük