Sűrű, kiadós csülkös bableves savanyú káposztával - Már egy tányértól jóllakik az ember
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A savanyú káposztával és füstölt csülökkel gazdagított bableves nagyon laktató és finom, érdemes elkészíteni, ha nagy vendégsereg látogat a házhoz.
A szabolcsi stílusban készült savanyú káposztás bablevesnek ezer arca ismert, vannak például olyan háztartások, ahol nem kerül répa a levesbe, csak krumpli. Sűrű, olykor főzelékhez hasonló állagát a tejnek köszönheti, amit utolsó mozzanatként, a tejfölös habarás előtt öntenek a levesbe. Rengeteg változatával lehet találkozni, nagyon ízletes leves, de bármennyire is finom, nem tudsz repetázni belőle, mert egy tányérnyi úgy eltelíti az embert, hogy utána mozdulni is alig tud majd.
A tartalmas levest nem lehet kis adagban készíteni, hisz még a legkisebb darab csontos csülöknek is súlya van, és ugye nem csak hús lesz a levesben. Bográcsban készítve lesz a legfinomabb, sok éhes embert lehet vele jóllakatni, de hűtőben is elfér a maradék, tipikusan az az étel, ami másnaposan, felmelegítve még finomabb lesz, készüljön bármilyen recept szerint is.
Csülkös bableves savanyú káposztával
Hozzávalók 8 személyre
- 1 darab füstölt csülök
- 1 marék egész bors
- 1 fej hagyma
- 8 gerezd fokhagyma
- 2 darab babérlevél
- 50 dekagramm szárazbab
- 50 dekagramm savanyú káposzta
- só és bors ízlés szerint
- 4 darab krumpli
- 1 darab sárgarépa
- 1 darab fehérrépa
- 2 evőkanál őrölt pirospaprika
- 1 evőkanál liszt
- olaj kevés
Elkészítés:
A babot előző este áztassuk be annyi vízbe, amennyi ellepi.
A zöldségeket (krumpli, sárgarépa, fehérrépa) pucoljuk meg, a krumplit vágjuk közepes kockákra, a répákat karikázzuk fel.
A savanyú káposztát mossuk át.
A csülköt nagy fazékban tegyük fel főni annyi vízzel felöntve, amennyi ellepi. A vízbe tegyünk bele 2 gerezd fokhagymát, 1 fej hagymát megpucolva, a babérleveleket és a marék borsot. A csülköt főzzük puhára (2-3 óra), majd amikor elkészült, vegyük ki a vízből és óvatosan daraboljuk fel, a csontot dobjuk ki. A csülök főzővizét szűrjük le, majd a leszűrt lébe tegyük vissza a feldarabolt húst, adjuk hozzá a babot, savanyú káposztát, krumplit, répákat, ha szükséges, öntsük még fel vízzel, sóval és borssal ízesítsük a levest.
Serpenyőben készítsünk rántást: a megmaradt fokhagymát fokhagymanyomón préseljük a serpenyőbe, kevés olajon pirítsuk, majd keverjük hozzá a lisztet, amikor zsemleszínű lesz, a pirospaprikát is keverjük hozzá. A leves főzővizéből 1-2 (esetleg több) merőkanállal keverjük simára, majd adjuk a leveshez. Amikor minden zöldség megpuhult, elkészült a tartalmas leves, amely mellé hűvös tejföl és kenyér dukál.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors