Ropogósra sült csülök pékné módra – A húst sütés előtt fűszeres vízben főzzük puhára
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Kiadós, tepsiben sült magyaros fogás, ami akkor a legfinomabb, ha a hús omlós és szaftos, és nem sajnáljuk a fűszereket az ízesítésnél.
Ha csülökkészítésre adnánk a fejünket, nem árt felkészülni rá, hogy hosszú órák fognak eltelni, míg tálalhatjuk az ételt, mégis megéri néhanap ilyen időigényes feladatokra vállalkozni, mert elégedettek leszünk a végeredménnyel.
Mindig csontos csülköt vegyünk, kicsit vagdossuk be és addig főzzük, míg leválik a hús a csontról, utána tegyük a tepsibe. Az aromákban gazdag főzővizet nem muszáj kiönteni, van, aki bableves főzésénél használja fel.
Nagymamám kétféle módszere
A mamám mindig cserépedényben készítette ezt az ételt, a húst egyben hagyta, úgy helyezte a krumplira, a sütés utolsó fázisában pedig sörrel öntötte nyakon, majd addig hagyta a tepsiben, amíg szép pirosra nem sült a hús. A sörtől nemcsak szép, hanem jó ropogós is lett. Előfordult olyan is, hogy nagymamám egy egyszerű pácot készített, sót, borsot, fokhagymát, talán még köményt is tett bele, ezt eldolgozta a csülkön, pár óráig rajta hagyta, és csak utána tette fel főni. Én jobban szeretem a húst darabokra szedni, úgy sütöm készre, tálalásnál pedig ropogós kenyeret és savanyúságot kínálok mellé.
Csülök pékné módra
Hozzávalók 4 személyre
- 2 kilogramm sertéscsülök
- 2 kilogramm burgonya
- 1 marék egész fekete bors
- 4 darab babérlevél
- 6 gerezd fokhagyma
- 4 fej vöröshagyma
- só és bors ízlés szerint
- olaj
Elkészítés:
A húst mossuk meg, néhol vagdossuk be, tegyük egy nagy fazékba, eresszünk rá annyi vizet, amennyi ellepi. A hús mellé kerüljön 1 marék egész fekete bors, só, babérlevél, fokhagyma és 1 darab hagyma félbevágva. Fedő alatt addig főzzük, míg a hús puha nem lesz.
A krumplit pucoljuk meg és vágjuk félbe vagy cikkelyekre, ahogy tetszik. A burgonyát tepsibe helyezzük, a maradék hagymát felvágjuk, majd a tepsibe szórjuk. A kész húst egyben vagy darabokra szedve a krumplira helyezzük, sóval, borssal ízesítjük, meglocsoljuk olajjal és a főzővízből kimért 1-2 evőkanál vízzel. 45-60 perc alatt a 180 fokos légkeveréses sütőben szép pirosra sütjük, ha úgy érezzük, még kell egy kis idő neki, akkor toljuk vissza a sütőbe.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors