Krémes joghurtos szósz mentával: zöldség és húsok mellé is szuper
Ez a mentaszósz az egyik legjobb nyári opció: üde, könnyed és gyorsan készül, ráadásul salátaöntetként, mártogatósként is működik, és húsok mellé is illik!
Ha kedveled a cukkinit, és eddig még nem próbáltad ebben a formában, mindenképp kóstold meg mártogatósként is, üde, friss, isteni kencét kapsz végeredményül! Fokhagymával és kaporral kombinálva tökéletes lesz, a citromlé pedig rengeteget dob rajta!
Hogy még különlegesebb legyen, tahinit is kevertünk bele: ezt a szezámmagpasztát akár házilag is elkészíheted, úgy sokkal olcsóbb, itt találsz hozzá egy szuper receptet!
A kész cukkinis kencét kínáld friss, ropogós bagett, tortillachips vagy zöldséghasábok mellé!
A sütőt melegítsük elő 200 fokra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
A cukkinit mossuk meg, itassuk fel róla a nedvességet, majd vágjuk 2-3 centi vastag karikákra. A fokhagymát pucoljuk meg, vágjuk vastagabb szeletekre. Tegyük a zöldségeket egy tálba, forgassuk egybe az olívaolajjal.
Oszlassuk szét a cukkinikarikákat a tepsin, a fokhagymaszeleteket pedig rendezzük el a tetejükön (így nem ég meg az aljuk majd). Toljuk a sütőbe, a felső harmadába tegyük. Süssük kb. 20-25 percig, félidőben forgassuk át (a fokhagymát akár ki is vehetjük ekkor). Hagyjuk pár percig hűlni.
Tegyük a pirult cukkinit és a sült fokhagymát egy aprítógépbe, adjuk hozzá a tahinit, citromlevet, kaprot. Dolgozzuk az egészet krémesre, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ha szeretnénk, még citromlevet adhatunk hozzá.
Tegyük a hűtőbe 1-2 órára, hogy összeérjenek az ízek, majd chipsszel, kenyérrel vagy zöldséghasábokkal kínáljuk.
Fotók: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu