Krémes, cukkinis mártogatós friss kaporral: a citromlé a lelke

Nyomtatás
cukkinikrem2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A cukkini tökéletes alap mindenféle ételhez, könnyen és változatosan ízesíthető, mártogatósként is helytáll!

Ha kedveled a cukkinit, és eddig még nem próbáltad ebben a formában, mindenképp kóstold meg mártogatósként is, üde, friss, isteni kencét kapsz végeredményül! Fokhagymával és kaporral kombinálva tökéletes lesz, a citromlé pedig rengeteget dob rajta!

Hogy még különlegesebb legyen, tahinit is kevertünk bele: ezt a szezámmagpasztát akár házilag is elkészíheted, úgy sokkal olcsóbb, itt találsz hozzá egy szuper receptet!

A kész cukkinis kencét kínáld friss, ropogós bagett, tortillachips vagy zöldséghasábok mellé!

Cukkinis-kapros mártogatós

cukkinikrem

Hozzávalók 3 decihez

  • 2 db cukkini
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. olívaolaj
  • 2 ek. tahini
  • 4 ek. citromlé
  • 2 ek. friss, aprított kapor
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 200 fokra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.

A cukkinit mossuk meg, itassuk fel róla a nedvességet, majd vágjuk 2-3 centi vastag karikákra. A fokhagymát pucoljuk meg, vágjuk vastagabb szeletekre. Tegyük a zöldségeket egy tálba, forgassuk egybe az olívaolajjal.

Oszlassuk szét a cukkinikarikákat a tepsin, a fokhagymaszeleteket pedig rendezzük el a tetejükön (így nem ég meg az aljuk majd). Toljuk a sütőbe, a felső harmadába tegyük. Süssük kb. 20-25 percig, félidőben forgassuk át (a fokhagymát akár ki is vehetjük ekkor). Hagyjuk pár percig hűlni.

Tegyük a pirult cukkinit és a sült fokhagymát egy aprítógépbe, adjuk hozzá a tahinit, citromlevet, kaprot. Dolgozzuk az egészet krémesre, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ha szeretnénk, még citromlevet adhatunk hozzá.

Tegyük a hűtőbe 1-2 órára, hogy összeérjenek az ízek, majd chipsszel, kenyérrel vagy zöldséghasábokkal kínáljuk.

Fotók: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon