Ropogós tonhalfasírt reszelt sajttal: egészséges, és nem is kerül sokba
A ropogós tonhalfasírt még finomabb, ha a masszába reszelt sajtot és cukkinit is teszel.
A cukkini mostanában fénykorát éli, nem véletlenül, mivel semleges az íze, jól fűszerezhető, nedvességtartalmánál fogva pedig szaftosan tartja a fasírtot, de akár a sütemény tésztáját is. Az alábbi recept is egy fasírt, de ebben tényleg a cukkini dominál, húsmentes változatot mutatunk, amelyben a sajt a másik főszereplő. Utóbbinak nyugodtan megemelheted a mennyiségét, de használhatsz másmilyet is.
Fontos, hogy a cukkinit alaposan nyomkodd ki, ha túl nedves, eláztatja a masszát, illetve egy kevés morzsát is keverj hozzá ennek elkerülése végett. Az ízesítés rád van bízva, bármilyen zöldfűszer mehet bele, ha olaszos irányba vinnéd, parmezánnal, oregánóval és bazsalikommal keverd össze.
A cukkinit mossuk meg, a végét vágjuk le, reszeljük le. A sajtot is reszeljük le.
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Béleljünk ki sütőpapírral egy nagy tepsit.
A cukkinit nyomkodjuk ki alaposan, hogy ne maradjon benne nedvesség. Adjuk hozzá a pankomorzsát, a sajtot, tojást, keményítőt és a fűszereket, a petrezselymet aprítva. Dolgozzuk össze a masszát.
A masszából formázzunk kis golyókat vagy pogácsákat, majd tegyük őket az előkészített tepsire. A tetejüket kenjük le olajjal.
Toljuk a sütőbe, süssük 18-20 percig, míg a tetejük aranybarna nem lesz. Rögtön, mártogatóssal kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu