Cukor nélküli szilvalekvár sütőben: kevergetés nélkül is tökéletes lesz
Megáll benne a kanál

Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ha te is szereted az igazi, sűrű szilvalekvárt, amiben megáll a kanál, de nem szívesen állnál fölötte hosszú órákig, akkor csináld sütőben. Évek óta így készítjük, és bevált a módszer.

A titka csak annyi, hogy tényleg érett szilva kell hozzá, akkor lesz a végeredmény tökéletes, savanykásan-édes ízű. Mivel nagyon sűrűre sütjük, alig marad benne nedvesség, emiatt nem kell hozzá tartósítószer, sem cukor, mégsem fog megromlani.

A fajták közül legendásan alkalmas a besztercei szilva, ami majdnem olyan híres, mint a gönci barack. De nem csak az lesz jó, a vicces nevű nemtudom szilva például szintén tökéletes. Illetve még számtalan más fajta is, olyat keressetek a piacon, ami inkább talán aprószemű, az sem baj, ha icipicit már ráncos. Mivel a gyümölcs víztartalmától kell megszabadulnunk a lekvárkészítés során, ezúttal ne a hatalmas, lédús szemekre vadásszatok.

Az én két legnagyobb tepsimbe körülbelül 8 kiló kimagozott, elfelezett szilva fér bele a folyamat kezdetén. Mivel elég hamar összeesik valamennyire, nagyjából egy óra után bele tudok még szuszakolni nagyjából további két kilót, ha nagyon szeretnék. (Általában nem szeretnék). 

Mennyi az annyi?

A 8 kilónyi szilvából körülbelül 3  kilónyi sűrű, szinte fekete lekvár lesz, a pontos mennyiség minden évben szilvafüggő, ha levesebb volt a gyümölcs, kicsit kevesebb, ha már eleve nem volt akkora a víztartalma, akkor kicsit több. 

A tepsiket ne pakoljátok teljesen tele az elején, mert először elég sok levet fog ereszteni, majd ahogy elpárolog belőle a nedvesség, a benne lévő ízanyagok a lekvárunkban fognak koncentrálódni. Ha a sütő alján köt ki a lé egy része, az két okból is bosszantó: az az íz már nem lesz a mienk, és ráadásul takaríthatjuk a sütőt.

Cukor nélküli szilvalekvár sütőben

szilvalekvár sütoben retro kicsi

Hozzávalók 40 adaghoz

  • 8 kilogramm érett szilva
Recept idők

Elkészítés:

1. A szilvát megmossuk, kimagozzuk.

2. A fél gyümölcsökkel megpakoljuk a tepsit. Arra kell figyelni, hogy az elején elég sok levet ki fog dobni magából, ami forrni-rotyogni fog, így nem praktikus csurig pakolni a tepsinket, mert akkor átbukik majd a peremén a lé.

3. Bekapcsoljuk a sütőt. Ha egy éjszakát akarsz neki adni, tedd körülbelül 120 fokra. Ha napközben csinálod, és lesz időd néha rápillantani, mehet 150 fokon is.

4. Én azt javaslom, hogy az első két-három órában mindenképpen legyél ébren, és próbáld meg a 150 fokot, mert érdemes pár óra múlva átkavarni, hogy egyenletesebben tudon sűrűsödni. Ha ennyi idő alatt eléggé összeesik, a több edényből egy edénybe rakhatjuk át a gyümölcsöt.

5. A szilvákat lassan sütjük. A lényeg az, hogy elsüljön belőle a nedvesség. Néhány óránként érdemes átkavarni.

6. Ha elérte a kívánt állagot, vagyis sűrű, fekete, és már nem folyik, hanem összeállt, készen is vagy.

7. Sterilizált (kifőzött, megmikrózott, vagy 70 fokos mosogatógépben frissen elmosott) üvegekbe adagoljuk, töltés közben néha meg-megütögetjük, hogy ne maradjanak benne levegős részek. Steril kupakkal lezárjuk, és az ágyneműtartóban, vagy paplanokkal kibélelt kosárban lassan hagyjuk kihűlni.
Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon