Így lesz tökéletes a Wellington-bélszín: a szaftos, vajpuha hús a kulcsa
A Wellington-bélszínnél kevés finomabb fogás létezik, ha jól készítik el, az alábbi receptet bátran ajánljuk.
A Wellington-bélszínt nem lehet nem szeretni, viszont mivel nem egy pénztárcabarát recept, nem gyakran kerül a magyar emberek asztalára. Szerencsére ezt is el lehet készíteni olcsóbban, és bár nem lesz pont olyan, mint az eredeti, az élményt mindenképp visszaadja, mutatós és finom fogást tálalhatsz a vendégeidnek.
A bélszínt darált marhahús váltja a receptben, a pármai sonka teljesen kimarad, a gomba viszont ugyanúgy helyet kap benne. A legszimpatikusabb recepttel a BBC Good Food oldalán találkoztam, picit alakítottam rajta, de nagyjából azt követtem. Ebben a darált hús mellé tojás, hagyma, petrezselyem és ketchup kerül, utóbbiból érdemes házit használni, de sűrített paradicsommal és fűszerekkel is helyettesítheted.
A kész fasírtot aztán bugyoláld leveles tésztába, kanalazz alá pirult gombát, majd tolhatod is a sütőbe.
A kétféle hagymát pucoljuk meg, vágjuk finomra. A vöröshagymát dinszteljük meg egy kevés olajon.
A darált húst tegyük tálba, adjuk hozzá a ketchupot és 2 tojást. Gyúrjuk egybe a masszát, majd dolgozzuk bele a hagymát, a fokhagyma felét és az összeaprított petrezselymet. Sózzuk, borsozzuk a masszát. Ha szükséges, adjunk hozzá egy kevés zsemlemorzsát is.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, majd borítsuk rá a húsos masszát. Formázzunk belőle egy kb. 30x10 centis rudat. Toljuk a sütőbe 20 percre.
Közben a gombát alaposan mossuk meg, vágjuk szeletekre.
A vajat olvasszuk meg egy serpenyőben. Dobjuk rá a gombát, adjuk hozzá a kakukkfüvet. Addig dinszteljük, míg a kiengedett folyadék el nem párolog alóla, meg nem pirul. Amikor már kész, adjuk hozzá a maradék fokhagymát, 1-2 percig azzal is pirítsuk.
A leveles tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk akkorára, hogy befedje majd a fasírtunkat. A maradék tojással kenjük le.
A gombát oszlassuk el a leveles tészta közepén egy csíkban, majd ültessük rá a fasírtot. A leveles tészta két üresen maradt szélén vágjuk csíkokra a tésztát, majd fedjük be vele a húst.
Kenjük le tojással, majd toljuk a sütőbe 30-40 percre, míg aranybarna nem lesz a tészta.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu