Házi ketchup egyszerűen: édes, lédús paradicsomból készítsd

ketchup
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Se nem bonyolult, se nem túl időigényes az elkészítése, bátran állj neki a házi ketchupnak, amelyet konzerv helyett friss paradicsomból készíts.

A ketchupot nem lehet nem szeretni, különösen sült krumpli mellé kedvelt, de akár nachoshoz vagy más sós ropogtatnivalóhoz is el tudom képzelni. Nyáron, amikor szezonja van az édes és lédús paradicsomnak, kötelező házilag készíteni a szószt, úgy biztosan adalékanyag-mentes lesz, ráadásul sokkal finomabb.

A ketchup akkor jó, ha picit édes, picit savanykás, ezért a cukor és az ecet nem hiányozhat belőle. Előbbit érdemes több részletben adagolni, ha nagyon érett paradicsommal dolgozol, lehet, hogy kevesebb is elég lesz belőle. 

A finom ketchupból a fűszerek sem hiányozhatnak, méghozzá az olyan melegítő fűszerek, mint a szegfűszeg, fahéj, chili. Bár őrölt formában is beszerezheted őket, a legjobb, ha egésszel dolgozol, ezeket tedd sajtkendőbe vagy fűszerlabdába, úgy főzd a szószba. A tökéletes receptet ezen a szuper gasztroblogon találtam meg, ezt alakítottam át kisebb-nagyobb mértékben.

A kész ketchup a hűtőben 3 hétig eláll, de ha még forrón dunsztolod, akkor akár télire is elteheted. 

Házi ketchup

ketchup2

Hozzávalók 5 decihez

  • 4 darab szegfűszeg
  • 1 darab babérlevél
  • 1 rúd fahéj
  • 1 tk chilipehely
  • 0.5 tk szegfűbors (egész)
  • 1 kilogramm paradicsom
  • 1.5 tk
  • 120 ml almaborecet
  • 70 gramm barna cukor
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
Recept idők

Elkészítés:

Készítsünk magunk elé egy sajtkendőt. Tegyük a közepébe a szegfűszeget, babérlevelet, fahéjat, chilipelyhet, szegfűborsot. Csomagoljuk őket a sajtkendőbe, a tetejét fogjuk össze egy konyhai zsineggel.

A paradicsomot mossuk meg, vágjuk kockákra. A hagymákat hámozzuk meg, vágjuk finomra.

Tegyük egy nagyobb lábasba a paradicsomot, sót, ecetet, cukrot, hagymát, fokhagymát és a fűszercsomagot. Közepes lángon főzzük addig, míg a paradicsom megpuhul, a hagyma átlátszó lesz, kb. 30 percig. Ekkor vegyük ki belőle a fűszercsomagot.

Húzzuk le a tűzről, majd pürésítsük le a szószt. Szűrjük át egy egészen apró lyukú szitán, hogy az esetleges darabok, paradicsommagok fennakadjanak rajta.

Tegyük vissza az átszűrt szószt a lábasba, alacsony lángon főzzük tovább, míg besűrűsödik, kb. 20-30 percig.

Légmentesen zárható üvegben 3 hétig eláll a hűtőben. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon