Szaftos zöldségpörkölt padlizsánnal és karfiollal: nincs benne hús, mégis mennyei
A padlizsánból és karfiolból készített zöldségpörkölt laktató, mégis könnyű, hamar elkészülő ebéd vagy vacsora.
Ha augusztus, akkor padlizsánszezon, a lila színű zöldségből számtalan finomság készülhet, de talán töltve a legjobb. A töltelék lehet vega és húsos is, az alábbi változatba egy bolognai raguhoz hasonló szósz került sok darált hússal és zöldséggel megbolondítva. Ha teheted, friss fűszernövényekkel ízesítsd a tölteléket, de ha erre nincs lehetőséged, szárítottal is finom lesz.
Nem kötelező eleme, de érdemes egy nagyon kevés cukrot is keverni a paradicsom mellé, elviszi a savasságát, sokkal kellemesebb zamatú lesz a végeredmény.
A töltött padlizsán akkor az igazi, ha sok pirult sajt koronázza meg a tetejét, mi most mozzarellát használtunk, de parmezánnal is megszórhatod, sőt, akár ricottát is morzsolhatsz rá.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
A padlizsánokat mossuk meg, vágjuk hosszában félbe. A hagymákat és a répát pucoljuk meg. A vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát és a répát reszeljük le.
A padlizsánok húsát kenjük le vékonyan olajjal, sózzuk, borsozzuk, majd a vágott felükkel lefelé tegyük őket egy sütőpapírral bélelt tepsire. Süssük őket 30-35 percig, míg a húsuk megpuhul.
Közben készítsük el a tölteléket: forrósítsunk olajat egy lábasban, majd dinszteljük puhára a vöröshagymát. Ha kész, adjuk hozzá a darált húst és a répát, majd süssük addig, míg a hús színe barnára nem vált. Ekkor keverjük bele a fokhagymát, a fűszereket, forgassunk mindent egybe. 1 perc után adjuk hozzá a paradicsomot és az alaplevet is. Gyöngyözve főzzük 10 percig.
Ha kész a padlizsán, kanalazzuk ki a húsának egy részét, hogy be tudjuk majd tölteni. A kikanalazott padlizsánt vágjuk kockákra, majd adjuk a darált húsos szószhoz. Ha szükséges, még sózzuk, borsozzuk a tölteléket, egy kevés cukor is mehet bele.
A szószt osszuk szét a négy fél padlizsán között, majd borítsuk a tetejüket reszelt mozzarellával.
A betöltött padlizsánokat tegyük egy mélyebb tűzálló tálba, fedjük le a tál tetejét alufóliával. Toljuk így a sütőbe 20 percre, majd fedő nélkül még további 10 percre.
Rögtön, melegen kínáljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
@sobors.hu