
Villámgyors krumplis köret a horvátoktól: tartalmas és tápláló
Hogyha Horvátországban jársz, sok más mellett a blitvát is feltétlenül kóstold meg! Ez egy egyszerű és olcsó köret, így kis költségvetésből is csodás étel születik.
A fűszeres sült krumpli egyre nagyobb kedvenc, hiszen számtalan fűszerrel ízesíthető, legyen szó zöldfűszerekről, paprikáról, különböző chilikről vagy olajokról. Ezt a variációt most dijoni mustárral és némi kakukkfűvel készítjük el a sütőben.
A karakteres ízt a fokhagyma, a fűszerek és persze a mustár adja, a pác pedig, amiben a krumplikockák fognak fürdőzni, szinte már magától megszólal.
A sütőt melegítsük elő 190 fokra. Egy nagyobb tepsit vékonyan olajozzunk ki.
A krumplikat hámozzuk meg, majd vágjuk fel ízlés szerint kockákra vagy gerezdekre. A fokhagymát tisztítsuk meg.
Keverjük össze egy tálban az olívaolajat, a mustárt, nyomjuk rá a fokhagymát és adjuk hozzá a zöldfűszereket. Adjuk hozzá a sót és a borsot is, majd keverjük össze.
Adjuk hozzá a krumplit, és alaposan forgassuk össze a páccal.
Oszlassuk el a krumplikat a tepsiben, majd kb. 40-45 perc alatt süssük készre úgy, hogy félidőben egyszer megforgatjuk őket.
A kisült krumplit tálaljuk melegen húsok mellé, vagy akár magában is, egy egyszerűbb köretként.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu