Főzz lekvárt dinnyehéjból: a legjobb maradékmentő recept

dinnyehéjlekvár
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A dinnyehéj nemcsak hogy ehető, nagyon finom is lehet, töltsd fel a kamra polcát a belőle készült lekvárral.

Ha eddig kidobtad a dinnyehéjat, mától egész biztosan nem fogod, mennyei lekvárt főzhetsz belőle. A dzsem a dinnye héjának fehér részéből készül, de érdemes egy kevés piros dinnyehúst is hagyni rajta, hogy picit édesebb legyen a végeredmény. Nem kötelező, de ajánlott egy darab almát is főzni a lekvárba, amely pektintartalmánál fogva sűríti a dzsemet, miközben természetes édességével az ízéhez is hozzájárul.

Az alábbi adag 1 kis üveg lekvárhoz elegendő, de bátran emeld meg a mennyiségeket, főként akkor, ha jó sok dinnyehéj maradt a kerti partiról, amit nem szeretnél a kukába dobni. 

Fontos a folyamatos kevergetés

Mivel folyadék nem kerül a dinnyehéjra - a citromleven kívül -, könnyen odaég, úgyhogy tartsd rajta a szemed, folyamatosan kevergetve főzd, ne hagyd magára. 

Dinnyehéjlekvár

dinnyehéjlekvár2

Hozzávalók 3 decihez:

  • 4 bögre görögdinnyehéj
  • 1 bögre cukor
  • 1 nagy darab alma
  • 1 darab citrom
Recept idők

Elkészítés:

Készítsünk elő egy 2,5 decis bögrét.

Vágjuk le a héjról a külső, kemény, zöld részt. A belső felén nem baj, ha marad egy vékony réteg piros dinnyehús, picit édesebb lesz tőle a lekvár. Vágjuk össze kisebb kockákra a fehér részt. Mérjünk ki belőle 4 bögrényi adagot.

Az almát pucoljuk meg, szedjük ki a magházát, vágjuk akkora kockákra, mint a dinnyét.

Tegyük a gyümölcsöket, a cukrot és a citrom kifacsart levét egy lábasba. Folyamatosan kevergetve melegítsük forrásig. Mikor a cukor elolvadt, vegyük lejjebb a lángot, majd addig főzzük, míg a héj átlátszó és puha nem lesz, közben kevergessük, nehogy leégjen. Nagyjából 60-90 perc alatt puhul meg a héj.

Ha kész, húzzuk le a tűzről, hagyjuk picit hűlni, majd botmixerrel pürésítsük - ha szeretnénk.

Töltsük a lekvárt egy 3 decis befőttesüvegbe, majd zárjuk le. Vizes dunsztolással tartósítsuk, erről a műveletről itt írtunk korábban.

Csipesz segítségével vegyük ki az üveget a forró vízből, edényfogó segítségével szorítsuk rá a tetőt. Fordítsuk fejjel lefelé, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

Felbontás után hűtőben tároljuk.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük