
Egyszerű, omlós diós kuglóf: tökéletes őszi vendégváró sütemény

Cikkek


Ízletes zöldséggolyó házilag: sütőben pirul aranybarnára

Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben
Ropogós

Sütőben sült, paradicsomos tészta: semmit nem kell előfőzni

Krémesre sült sütőtök lencsével töltve: tartalmas fogás a hideg napokra

Narancsos süti kevert tésztából: több nap után is puha

Rusztikus krumplis lepény reggelire: minimalista olasz fogás

Ropogós csirkefalatok chipsbundában: fél órán belül, air fryerben készül
Gyerekkoromban minden nyarat egy Nógrád megyei kis faluban töltöttem a nagymamámmal és az öcsémmel. Felejthetetlen nyarak voltak ezek, kiszakadva a városi létből a természetbe.
A kertünk hosszú volt és meredek, a végében pedig állt egy hatalmas diófa. Nyár végén már a földön megjelentek a leesett diószemek, némelyik még a zöld burokban, de némelyik már megérve várta, hogy összeszedjék. Bár nem örültem, hogy hamarosan kezdődik az iskola, de ezeket a késő nyári pillanatokat mélyen és sokáig elraktároztam magamban.
A nagymamám türelmesen megpucolta a diókat, egy részét egyben, egy részét darálva, szépen, kis csomagokban eltette. Mennyire jó volt télen elővenni és főzni vagy sütni belőle. Az egyik ilyen sütemény a diós kuglóf, ami egy teljesen egyszerű kuglófrecept, csak a tésztájába darálva és egészben is kerül dió. Vendégvárónak, de ünnepekre is tökéletes sütemény.
Diós kuglóf

Hozzávalók 6 adaghoz
- 130 milliliter tejföl
- 200 gramm liszt
- 100 gramm darált dió
- 125 gramm vaj
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 3 darab tojás
- 200 gramm cukor
- 0.5 zacskó sütőpor
- 100 gramm dió (egész) a díszítéshez és a tésztába
Elkészítés:
A tojásokat keverjük ki a cukorral. A száraz hozzávalókat, a darált diót, a sütőport és lisztet keverjük össze, morzsoljuk bele a vajat, majd a tejföllel együtt öntsük a tojáshoz. Nyomkodjuk bele az egész diódarabokat.
Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Kenjük ki vajjal a kuglófformát, szórjunk bele egy kis zsemlemorzsát, és töltsük bele a tésztát, majd süssük meg. Ha kész, borítsuk ki, és a tetejére tegyünk a maradék egész diókból.
Fotó: Getty Images