Egyszerű, omlós diós kuglóf: tökéletes őszi vendégváró sütemény

Nyomtatás
diós kuglóf
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Gyerekkoromban minden nyarat egy Nógrád megyei kis faluban töltöttem a nagymamámmal és az öcsémmel. Felejthetetlen nyarak voltak ezek, kiszakadva a városi létből a természetbe.

A kertünk hosszú volt és meredek, a végében pedig állt egy hatalmas diófa. Nyár végén már a földön megjelentek a leesett diószemek, némelyik még a zöld burokban, de némelyik már megérve várta, hogy összeszedjék. Bár nem örültem, hogy hamarosan kezdődik az iskola, de ezeket a késő nyári pillanatokat mélyen és sokáig elraktároztam magamban. 

A nagymamám türelmesen megpucolta a diókat, egy részét egyben, egy részét darálva, szépen, kis csomagokban eltette. Mennyire jó volt télen elővenni és főzni vagy sütni belőle. Az egyik ilyen sütemény a diós kuglóf, ami egy teljesen egyszerű kuglófrecept, csak a tésztájába darálva és egészben is kerül dió. Vendégvárónak, de ünnepekre is tökéletes sütemény. 

Diós kuglóf

diós kuglóf kicsi

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 130 milliliter tejföl
  • 200 gramm liszt
  • 100 gramm darált dió
  • 125 gramm vaj
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 3 darab tojás
  • 200 gramm cukor
  • 0.5 zacskó sütőpor
  • 100 gramm dió (egész) a díszítéshez és a tésztába
Recept idők

Elkészítés:

A tojásokat keverjük ki a cukorral. A száraz hozzávalókat, a darált diót, a sütőport és lisztet keverjük össze, morzsoljuk bele a vajat, majd a tejföllel együtt öntsük a tojáshoz. Nyomkodjuk bele az egész diódarabokat.

Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Kenjük ki vajjal a kuglófformát, szórjunk bele egy kis zsemlemorzsát, és töltsük bele a tésztát, majd süssük meg. Ha kész, borítsuk ki, és a tetejére tegyünk a maradék egész diókból.

 Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon