Roppanós zabpelyhes keksz házilag: egyszerű, gyors, és eteti magát
A zabpelyhes keksz illata belengi az egész lakást, és legalább olyan finom, mint a bolti.
Ez a diós-mazsolás keksz egyszerűen készül, nem igényel pihentetést, sem pedig nyújtást: a tökéletes sütemény kezdőknek. A tésztája puha, a zabpehelynek köszönhetően kissé ragacsos, és minden falatra jut egy pirult diódarab vagy egy szem zamatos mazsola, így öröm beleharapni.
Mivel ez egy rostban gazdag keksz, ezért tízóraira és uzsonnára is fogyaszthatod. Nem tartalmaz tojást vagy tejtermékeket, így növényi étrendbe is beilleszthető.
A szobahőmérsékletű vajalternatívát keverjük fehéredésig a kétféle cukorral és a vaníliakivonattal, majd adjuk hozzá a lisztet, a sót, a sütőport, a fahéjat és a kókuszjoghurtot, és dolgozzuk össze.
Mehet bele a zabpehely, a darabolt dió és a mazsola, és forgassuk egybe.
Szaggassunk a tésztából kisebb evőkanálnyi mennyiségeket, formázzunk belőlük golyókat, és helyezzük egymástól 3-4 cm-es távolságban sütőpapírral bélelt tepsire. Tenyérrel kissé lapítsuk ki, majd tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe 10-12 percre, és süssük aranybarnára.
Hagyjuk a tepsin kihűlni, majd légmentesen zárható dobozban tároljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu