Klasszikus diós tészta: így készül a pár hozzávalós vacsi

Dios teszta
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Lehet desszert, leves mellé gyors második, de akár vacsora is: egy azonban biztos, az egész család imádni fogja.

A diós tészta nálam inkább a hűvösebb, téli hónapok étele. Egyrészt ilyenkor jobban esnek a szénhidrátgazdag, tésztás ételek, másrészt pedig az ünnepi sütésekből gyakran megmarad egy kevés darált dió, amelynek elképzelni sem tudok jobb felhasználási lehetőséget, mint ezt a percek alatt készülő fogást.

Bár sokaknak a (nem mindig pozitív) menzás időket juttatja az eszébe, a házilag, jó minőségű alapanyagokból készült változat biztosan segít majd feledtetni a negatív emlékeket. Szó szerint percek alatt összedobható, nagy mennyiségben is készíthető, így leves mellé édes második, de akár gyors hétköznapi vacsi is lehet. Ha nagyon édesszájú vagy, akkor kanalazz rá baracklekvárt is.

Diós tészta

Dios teszta 1

Hozzávalók 4 személyre

  • 250 g széles metélt vagy tagliatelle
  • 1 tk
  • 150 g darált dió
  • 80 g porcukor
  • 2 ek kókuszolaj vagy más semleges ízű olaj
  • baracklekvár (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

Egy közepes edényben forraljunk vizet a sóval, majd a csomagoláson leírtak szerint főzzük meg benne a tésztát.

Közben egy kisebb tálban keverjük össze a darált diót a porcukorral, és tegyük félre.

Ha a tészta megfőtt, szűrjük le, tegyük vissza a lábosba, és locsoljuk rá az olajat. Alaposan keverjük össze, így nem fog kiszáradni a tésztánk.

A cukros diót kétféleképpen is rászórhatjuk: választhatjuk a gyakoribb megoldást, miszerint a tányérba kiszedett tészta tetejére kanalazzuk, vagy akár már az edényben is összeforgathatjuk őket. Én szeretem a két módszert kombinálni, így bőségesen jut majd minden falatra dió.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük