Ropogósra sült krumpli kétféle isteni szósszal - Ez a disco fries

Disco Fries cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egy igazi brutális amerikai recept: a sült krumplit egy sajtos és egy gravy szósszal fejeljük meg.

Ez a köret az 1950-es évek óta népszerű az Egyesült Államokban, és rengeteg alfaja létezik. Mi ezt egy helyi menő burgerezőben kértük ki köretnek az 51. utcában a megérkezésünk estéjén, valamikor itthoni idő szerint hajnali háromkor, és pont szuperül passzolt egy jó korsó helyi sör mellé.

Ez a verzió kétféle szósszal, egy sajtossal és egy gravyval készül. Másra nincs is mellé szükség, így is tökéletesen megállja a helyét. 

Disco Fries

Disco Fries kicsi

Hozzávalók 4 személyre:

A krumplihoz:

  • 2 kilogramm sütni való burgonya
  • olaj (a sütéshez)

A kamu gravyhez:

  • 80 gramm vaj
  • 80 gramm liszt
  • 0.5 liter alaplé vagy szűrt húsleves
  • 2 evőkanál Worcestershire szósz

A sajtszószhoz:

  • 40 gramm vaj
  • 40 gramm liszt
  • 4 deciliter tej
  • 150 gramm cheddar
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

A krumplit meghámozzuk, hasábokra vágjuk és megszárítjuk. A gravyhez vajat olvasztunk alacsony lángon, belekeverjük a lisztet, és addig kevergetjük folyamatosan, míg a színe aranybarna nem lesz. Ráöntjük az alaplevet, és egy kézi habverővel csomómentesre keverjük. Worchester szósszal, valamint sóval és borssal ízesítjük.

A sajtszósz ugyanígy készül: a fentebb megadott mennyiségű vajat megolvasztjuk, beleszórjuk a lisztet és világosbarnára pirítjuk. Ráöntjük a tejet, majd a lereszelt cheddart is beleszórjuk, és közepes lángon addig kavargatjuk, míg bele nem olvad. Ha szükséges, további tejjel lazítunk az állagán. Mindkét szószra igaz, hogyha az állás folyamán továbbsűrűsödne, a gravyt alaplével, a sajtszószt pedig tejjel lehet kicsit folyósabbá tenni azzal, hogy már a tűzről levéve belekeverjük a megfelelőt.

A hasábokra vágott krumplit 175 fokos olajban ropogósra sütjük. Egy tálba halmozunk a krumpliból, és gazdagon meglocsoljuk a gravyvel és a sajtszósszal, valamint egy kevés apróra vágott petrezselyem is jót tesz neki.

A sült krumplit szerencsére sokféleképpen lehet felturbózni - itt találsz három további ötletet!

Fotók: Street Kitchen

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük