Mérjük egy nagyobb tálba a lisztet, a kakaóport, az instant kávét, a sütőport és a sót.
Egy másik tálban adjuk a puha vajalternatívához a barna cukrot, és kézi mixerrel habosítsuk ki. Adjuk hozzá a vaníliakivonatot és a szobahőmérsékletűre hűlt olvasztott csokit, és további 1-2 perc alatt dolgozzuk össze.
Öntsük a csokis keveréket a lisztes alaphoz, és egy szilikonspatula segítségével egységesítsük a masszát. Keverjünk hozzá 2-3 evőkanál szójaitalt is: egy sűrű és ragacsos tésztát kell kapnunk. Végül dolgozzuk bele a chokichipset is. Tegyük hűtőbe, és pihentessük 30 percig.
Kiskanállal szaggassunk belőle 20 egyforma gombócot, helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire egymástól elegendő távolságra ahhoz, hogy sütés közben szét tudjanak terülni, majd a kanál hátával kissé lapítsuk ki őket – így kis korongokat kapunk.
Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 10 perc alatt süssük meg. Ekkor a kekszek még nagyon puhának tűnnek, de amint kihűlnek, ropogóssá válik a külsejük.