Isteni, sűrű fügelekvár házilag: tartósítószer nélkül készül

Nyomtatás
fügelekvár2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A fügelekvárt nem lehet nem szeretni, egy szelet kenyeret is megkoronáz, de süteményeket is feldobhatsz vele.

Bevallom, önmagában nem vagyok oda a friss fügéért, lekvárként viszont az egyik kedvenc desszertem. Ahogy szétfő, krémes lesz, miközben roppannak benne a magok, tökéletes a textúrák játéka. Sem sűrítőanyag, sem tartósítószer nem kerül ebbe a receptbe, a cukor és a méz tartósítja, a citrom pedig pekintartalmánál fogva sűríti. 

A füge mellé érdemes egy kis vaníliát is keverni, amely szépen kiemeli a gyümölcs édes ízét, mást azonban nem igényel maga mellé, hiszen nem akarjuk elvenni a karakterét.

Az alábbi recept kisebb adagot eredményez, nagyjából két darab 3 decis üveg jön ki belőle, úgyhogy érdemes rögtön dupla vagy tripla mennyiségben készíteni. 

Fügelekvár

fügelekvár

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 1 kilogramm füge (érett)
  • 100 gramm cukor
  • 170 gramm méz
  • 1 darab biocitrom
  • 1 tk vaníliakivonat
Recept idők

Elkészítés:

A fügét mossuk meg, távolítsuk el a szárát, negyedeljük. 

A fügét, a cukrot, a mézet, a citrom levét és héját tegyük egy lábasba. Folyamatos kevergetés mellett kezdjük el főzni, míg forrni nem kezd.

Vegyük kicsire a lángot, majd kb. 40-45 percig főzzük, míg sűrűsödik. Közben folyamatosan kevergessük, nehogy leégjen. Ha szeretnénk, krumplinyomóval pépesítsük. 

Vegyük le a tűzről, majd keverjük bele a vaníliát. Osszuk szét két kis tiszta üveg között, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon