Így készül a tökéletes csőben sült - A gratin ezzel a módszerrel lesz a legkrémesebb
Elegánsan, ezáltal bonyolultan hangzik, de egyáltalán nem ördöngösség gratint, vagyis csőben sült ételeket készíteni.
A rakott burgonya a hazai konyha egyik örök kedvence, amely sokféle változatban készülhet. Tudjátok, ahány ház, annyi szokás, és minden séf máshogy áll az ételhez. A rakott étel más nemzetek konyhájában is ismert, a franciák és az olaszok is készítik, de más recept szerint.
Hidegebb időben sokkal jobban esnek a tartalmasabb ételek, a sütőben készültek különösen népszerűek. Ilyen a rakott krumpli is, amelynek a receptjén kicsit változtattam most: a burgonyát nem főztem félpuhára vagy puhára, hanem nyersen vágtam nagyon vékonyra, tejfölt helyett pedig tejszín és sok sajt tette szaftossá és ízletessé.
A tejszínhez szerecsendiót adtam, de a magyarosabb ízvilágért 1 evőkanálnyi fűszerpaprika is kerülhet bele. Még gazdagabb lehet, ha szalonnakockák és póréhagyma-karika is kerül a kolbász mellé. Húsmentesen pedig gombaszeletekkel próbáld ki!
A tojásokat forrásban lévő vízben 10-12 perc alatt főzzük készre. Ezután hűtsük ki, pucoljuk meg és vágjuk karikákra vagy reszeljük le.
A krumplikat tisztítsuk meg, majd amilyen vékonyan csak tudjuk, szeleteljük fel.
A kolbászt tetszés szerint karikázzuk fel. A sajtot reszeljük le.
A tejszínt öntsük keverőtálba, majd adjunk hozzá sót, borsot, szerecsendiót és a reszelt sajt felét.
A tepsi vagy jénai alját kenjük ki kevés olajjal, majd sorakoztassuk rá a krumpli felét. Ezután szórjuk rá a maradék reszelt sajtot, tojást és a kolbászt, majd a maradék krumpliszeletekkel zárjuk. A rakottas tetejére öntsük rá a tejszínes keveréket.
A megpakolt tepsit vagy jénait toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 40-50 perc alatt süssük készre. A sütésnél folyamatosan nézzünk rá az ételre, lehet, gyorsabban megpuhul.
Fotók: Botos Claudia/Sóbors