Szaftosak és finomak: 10 kedvenc tésztás receptünket mutatjuk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
Készíts kimchit pár egyszerű lépésben: ízbomba kísérő
Őszi almás-fahéjas muffin: gyorsan kész a kevert tészta
Fasírt minden mennyiségben: a 8 legfinomabb variációt mutatjuk
Ínyenc tiramisu matchával: kávé nélkül is mennyei a desszert
Kiadós pásztorpite hűvös napokra: másnap is ugyanolyan finom
Az olasz, ázsiai és a hazai konyha legjobb tésztás ételei egy helyen. Kiadósak és finomak, ezeket a recepteket érdemes letesztelni.
A tésztaételeket a legtöbben szeretik, hiszen rengeteg izgalmas receptet lehet kipróbálni, a legtöbb nemzetnek megvannak a saját kedvencei.
A tésztaételek finomak és laktatóak, az ősz beköszöntével különösen jólesnek a bőségesebb fogások, ilyenkor gyakrabban kerülnek elő a kedvencek. Ezek akkor a legjobbak, ha szaftosak: a legtöbb recept frissen készítve az igazi, de találni olyan változatokat is, amelyekkel két napra is tervezhetsz. Ilyenek a rakott tészták, melyekből tényleg rengetegféle kipróbálható.
A tésztaételek palettája színes, egyszerű és bonyolultabb recepteket is találni. A szerény változatok közül a legismertebb a paradicsomos, de akadnak macerásabb receptek, ilyennek a töltött tészták. Ha megadnád a módját, akkor házi legyen a pasta, persze, ha nincs időd vagy kedved, akkor a bolti is tökéletes. Lehet olasz vagy ázsiai tészta, vagy a magyar klasszikus, a nokedli, mindenki megtalálja a neki valót. Most mi is ajánlunk 10 pompás receptet, amit már leteszteltünk.
Lasagne
A lasagne bolognai raguval készül, amiből mindig érdemes dupla adaggal készíteni. A tésztarétegek közé jó sok sajt és besamelmártás is kerül. Fantasztikus, szaftos fogás, mely másnap, újramelegítve is jólesik, szóval bátran tervezz vele két napra. Ha marad a raguból, lefedve gond nélkül eláll a hűtőben néhány napig. A maradékot egybe lehet forgatni tésztával, rizzsel vagy egyszerűen melegszendvics is összedobható belőle.
Tojásos carbonara
A carbonara gyorsan elkészül és nagyon finom. Többféle recept szerint is kipróbálható, de az eredeti változat mindig tojással készül. Hogy igazán selymes legyen, 2 darab egész tojást keverj össze 2 darab tojássárgájával és a tészta főzővizével. És ami még kötelező, az a tokaszalonna, pecorino romano sajt és a frissen őrölt bors.
Fokhagymás tészta
Az intenzív ízű tésztaétel pillanatok alatt, alig valamiből az asztalra kerül, pofonegyszerűen készül, kezdőknek is sikerülni fog. Csupán arra kell figyelni, hogy a fokhagymát hajszálvékonyra szeleteld, és a pirításnál légy óvatos, ha picit is odakap, akkor már nem jó, keserűvé válik. Érdemes egy kis parmezánnal és friss petrezselyemmel feldobni, úgy lesz igazán finom. A tészta főzővizéről se feledkezz meg, ettől lesz szaftosabb.
Brokkolis tészta
A brokkolis tészta az egyik legkedveltebb zöldséges tészta, amiből egyáltalán nem hiányzik a hús. Több recept szerint kipróbálható, de a fokhagyma mindegyik változatban kötelező. A tészta szaftjáról a főzővíz gondoskodik, de tejszín is keverhető hozzá. Sajtok közül parmezánnal és ricottával is kipróbálható.
Tejfölös csirkepaprikás nokedlivel
A csirkepaprikás a magyar konyha egyik gyöngyszeme, ami akkor a legfinomabb, ha egész csirkéből készül. A paprikást érdemes libazsírral készíteni, sokkal ízesebb, és a hagymát se sajnáld alóla, attól lesz igazán szaftos. A csirkepaprikás tejfölös habarással is az asztalra kerülhet, de úgy is jó, ha csak a tálalásnál kínálod mellé, és persze az uborkasalátát és a nokedlit se felejtsd el, utóbbi a lelke mindennek.
Vörösboros sertéspörkölt
A sertéspörkölt sűrű szafttal készül, amelyben a hús vajpuha. A különleges ízvilágért a vörösbor és a majoránna felelős: az elkészült ételt nokedlivel, tarhonyával vagy más tésztával kínáld. A hazai fogás mellé kötelező a savanyúság, aki pedig szereti, tejföllel is megkoronázhatja.
Krumplis, cukkinis tészta
A krumplis tészta a magyar konyha egyik kedvence. A hagyományos receptet érdemes újragondolni és változtatni rajta: finom szalonnával vagy cukkinivel dúsítva. Mivel a cukkini semleges ízű, nagyon jól illik a krumpli mellé, bátran lehet fűszerezni. Aki szereti a csípőset, az keverhet hozzá csípős paprikakrémet is, a különlegesebb ízélményre vágyók pedig aszalt paradicsommal dúsíthatják.
Szalonnás-gombás tészta
A szalonnás-gombás tészta gusztusos, finom étel. A fogás nagyon szaftos, köszönhetően a paradicsomos szósznak és a tejszínnek. Az ételben fehérbor is helyet kap, amitől csak még különlegesebb. Ha van rá lehetőséged, a gombából érdemes kétfélét használni, a csiperke mellé mehet laska, úgy még izgalmasabb az étel.
Egylábasos sonkás tészta zöldségekkel
A gazdag tésztaétel egy lábasban készül, vagyis a tészta a szószban puhul meg. A finomságba sonka és sok zöldség kerül: a receptben írtakat bátran továbbgazdagíthatod mással is, amit a hűtődben találsz. A recept elkészítése nem nehéz: ne aggódj, hogy a tészta kellően megpuhul-e, ha megfelelő mennyiségű folyadékot öntesz rá, biztos, hogy tökéletes állagban kerül az asztalra.
30 perces kínai pirított tészta
Az ízletes pirított tészta sokféle recept szerint elkészíthető: finom hússal vagy csak zöldségekkel, persze a kettőt bátran lehet kombinálni. A különleges fogás gyorsan, tényleg 30 perc alatt az asztalra kerül. Az egyedülálló ízvilágról gyömbér, szójaszósz, szezámmag és a chili gondoskodik. A ragu bármilyen tésztával kínálható, a legjobb azonban valamilyen ázsiaival, ilyen a rizslisztből készült.
Fotók: Getty Images, Botos Claudia/Sóbors, Sági-Kühn Zsófia/Sóbors