Házi lekváros nudli, ahogy a mama készítette: nem olyan nehéz, mint elsőre gondolnád
A házi nudli aranybarna morzsával, lekvárral a tetején össze sem hasonlítható a bolti és a menzai változatokkal.
Az örök kedvenc mákos nudli az egyik legegyszerűbben készülő hagyományos harapnivaló, amely desszertként és főételként is megállja a helyét. A krumplialapú nudlinak számos változata létezik, a mákos mellett nagy népszerűségnek örvend a prézlis, de sós formában, kissé lepirítva köretként is fogyaszthatod szószos ételek mellé.
Ebben a receptben a megszokottól eltérően nem használtam tojást, helyette kevés olajat adtam a tésztához. Ha eddig még nem próbáltad ezt a módszert, akkor itt az ideje: a zsiradék a tojáshoz hasonlóan szépen összefogja a tésztát, és hatalmas előnye, hogy kihűlés után sokkal puhább marad a vele készült nudli. A recept vegán, így sem a nudli, sem a vaníliasodó nem tartalmaz állati eredetű hozzávalókat.
A krumplit mossuk meg, tegyük közepes lábasba, öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje, és kevés sóval, fedő alatt főzzük puhára 35-40 perc alatt. Szűrjük le, és néhány percig hagyjuk hűlni.
Hámozzuk meg, és reszeljük le apró lyukú reszelőn vagy törjük össze krumplinyomóval. Hagyjuk teljesen kihűlni. Közben egy nagy lábasban kezdjünk el enyhén sós vizet forralni.
Adjuk a krumplihoz a lisztet, a sót és az olajat, és addig gyúrjuk, amíg egy puha, összeálló tésztát nem kapunk. Borítsuk lisztezett felületre, formázzunk belőle egy hosszú, 3-4 cm átmérőjű rudat, majd késsel vagdossunk belőle ujjnyi vastag szeleteket. A szeletekből tenyérrel sodorjunk 6-7 cm-es nudlikat.
Ha a víz felforrt, óvatosan dobáljuk bele a nudlikat, és 2-3 perc alatt főzzük meg őket. Akkor vannak készen, ha legalább 1 percig a víz felszínén főttek. Ha kisebb edényt használunk, akkor két körben főzzük őket.
Szedjük a nudlikat egy nagyobb tálba, és kanalazzuk rájuk a vajalternatívát. Egy kisebb tálban keverjük össze a mákot, a vaníliás cukrot és a cukrot, majd szórjuk a nudlikra, és óvatosan forgassuk össze. Tegyük félre.
Készítsük el a vaníliasodót. A pudingport és a cukrot tegyük egy tálkába, majd keverjük csomómentesre 4-5 evőkanál szójaitallal. A maradékot öntsük kisebb edénybe, adjuk hozzá a kókuszkrémet, a vaníliakivonatot és a sót, és forraljuk fel. Adjuk hozzá a pudingos keveréket, és 1-2 perc alatt, folyamatos kevergetés mellett főzzünk belőle folyékony pudingot. Vegyük le a tűzről, és keverjük el benne a vajalternatívát is.
A nudlikat szedjük tányérra, és vaníliasodóval meglocsolva fogyasszuk.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors