Így készíts savanyúságot fokhagymából: az ecetes finomság sokáig eláll

fokhagyma3
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az ecetes fokhagyma ínyenc csemege, remekül illik sült húsok mellé, érdemes belőle néhány üveggel a kamrába rejteni.

Az aromás fokhagyma nagyon egészséges, ráadásul karakteres ízével feldobja az ételeket. A gerezdeket érdemes savanyúság formájában is kipróbálni: az elkészítése egyszerű, a végeredmény pedig szenzációs, sokkal jobb, mint amit a boltban lehet beszerezni.

Az ecetes fokhagyma alapja egyszerű, alapfűszerekkel is tökéletes lesz, ha azonban gourmet-nek tartod magad, akkor 1-2 darab babérlevél, néhány ág rozmaring, bors, szegfűszeg, kakukkfű, chili vagy akár kapor is kerülhet az üvegbe, ezektől sokkal zamatosabb lesz a finomság.

Ecetes fokhagyma házilag

fokhagyma2

Hozzávalók 5 decihez

  • 50 dekagramm fokhagyma
  • 1 deciliter ecet (10%-os)
  • 3 deciliter víz
  • 1 teáskanál
  • 5 dekagramm cukor
  • 1 teáskanál nátrium-benzoát (tartósítószer)
Recept idők

Elkészítés:

A fokhagymát pucoljuk meg, a gerezdeket tegyük tiszta üvegekbe.

A vizet forraljuk fel, utána keverjük bele a sót, cukrot, ecetet, tartósítószert, majd öntsük a fokhagymával telepakolt üvegekbe úgy, hogy a lé ellepje a gerezdeket.

Az üvegekre tekerjük rá a fedelüket, száraz dunsztban hagyjuk őket kihűlni. 3 hét múlva fogyasztható is az ecetes fokhagyma.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük