Nagyanyáink különleges befőttje: az ecetes szilva finom és szép is

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Vannak olyan, mai fejjel kissé szokatlannak tűnő receptek, amelyek már a legrégebbi szakácskönyveinkben is szerepelnek. Ma valamiért mégsem készítjük őket, és teljesen kivesztek a köztudatból.

Az ecetes gyümölcsök is éppen ilyenek: ezek a befőtt-savanyúság hibridek alig ismertek ma, pedig az édes és a savanyú nem meglepő, hogy jó dolog együtt. A szilva ráadásul nem csak finom, de nagyon szép is ezzel az eljárással tartósítva, annyira intenzíven pinkes-lilás lesz a színe mindenféle mesterséges adalék nélkül, hogy már ezért a látványért megéri a tányérra rakni. 

Különböző módszerek

Különösen jól megy egyszerű húsok és sajtok mellé, sós alapanyagokhoz. A lenti eljárás a legegyszerűbb recept, ami létezik, de a módszerek között, amikkel találkoztam, jelentős eltérések vannak. Bizonyos receptek például hagyják az ecetes lében állni tíz napot a szilvákat, aztán a levet leöntik és újraforralják, mások kicsit megfőzik a szilvákat az ecetes lében, és úgy teszik az üvegekbe. 

Én a leggyorsabb verzióval készítettem, azt hiszem, ez a tartósított gyümölcsök között talán a leggyorsabb létező eljárás, amihez se hámozni, se magozni nem kell, csak felforralni a felöntőfolyadékot és az üvegekbe tölteni a szilvaszemekkel együtt.

Ecetes szilva

ecetes-szilva650

Hozzávalók 12 adaghoz

  • 500 gramm szilva
  • 3 deciliter fehérborecet
  • 3 deciliter víz
  • 0.5 teáskanál
  • 3 evőkanál cukor
  • ízlés szerint fűszerek (szegfűszeg, fahéj, koriander)
Recept idők

Elkészítés:

A szilvákat alaposan megmossuk, a tiszta üvegbe rendezzük. Egy lábosban felforraljuk a cukrot, az ecetet, a vizet és a sót együtt. Amikor felforrt, a szilvákra öntjük úgy, hogy teljesen ellepje. Lezárjuk, a feje tetejére állítjuk.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük