
Édes kuszkusz vörösáfonyával és mandulával – Reggelire és desszertnek is kiváló

Cikkek


Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a nyár kedvence

Álomszép citromos, túrókrémes torta: sütés nélkül készül
Ropogós

Könnyű, nyári mártogatós kovászos uborkából: zöldségek és chips mellé

15 perces, meggyes-csokoládés szelet: hűsítő nyári desszert

Villámgyors, leveles tésztás pizza: utolsó pillanatos vacsi

Sajtos, csirkével töltött cukkini: ez lesz a nyár kedvence

Krémes, házi őszibarackfagyi: turmixgépben készül a nyári desszert
Ha eddig csak sós ételek mellé tudtad elképzelni a kuszkuszt, ideje kipróbálnod édességként is.
A kuszkusz, vagyis a hántolt, őrlés nélküli vagy durvára őrölt durumbúzadara a Közel-Kelet egyik kedvelt körete, de már elég régóta népszerű itthon is. Nemcsak azért, mert a reformtáplálkozás része és kiválóan helyettesíti például a rizst, hanem azért is, mert nagyon gyorsan és egyszerűen elkészül. Csak le kell önteni kétszeres mennyiségű forró vízzel, letakarva állni hagyni, majd amikor beszívta a folyadékot és megpuhult, már fogyasztható is. Bár gyakorlatilag a szénhidrát- és a kalóriatartalma is hasonlít a rizséhez, ha diétázol, mégis inkább a kuszkuszt válaszd, mert jó szelén- és proteinforrás.
Általában sósan eszik, jó sok zöldséggel, ahogy a marokkóiak, de eheted salátának, hidegen is. Kínálhatod húsok mellé, ha őszibarackkal és sajttal kevered, de ha víz helyett tejet öntesz rá és kicsit édesíted is, akkor önmagában, desszertnek is tökéletes. Az aszalt gyümölcsöket és a magokat se felejtsd le róla.
Édes kuszkusz

Hozzávalók 3 adaghoz
- 100 gramm kuszkusz
- 200 milliliter tej
- 30 gramm vörösáfonya
- 30 gramm mandula (egész)
- 1.5 evőkanál eritrit
- 1 kávéskanál vaníliakivonat
Elkészítés:
A kuszkuszt forgassuk egybe - a tej kivételével - az összes hozzávalóval. A tejet forrósítsuk fel (nem kell felforralni), majd öntsük a kuszkuszos keverékre. Takarjuk le, várjuk meg, amíg magába nem szívja az összes folyadékot.
Tegyük kis tálkákba, és már kínálhatjuk is.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors