Pirult tofu édes-savanyú szószban: izgalmas fogás húsmentesen

Edes savanyu tofu ananasz c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez a recept a klasszikus ananászos csirke húsmentes változata: tofuval készül, pikáns, édes-savanyú szószban úszik, és legalább annyira eteti magát, mint az eredeti.

A tofunak jól áll, sőt igényli is az erősebb ízesítésű szószokat, hiszen önmagában nincsen túl átütő íze. Éppen ezért tökéletes választás ebben a receptben tofuval kombinálni az édes-fanyar ananászkockákat.

Ananászból használhatsz frisset, de a konzerves változatból is tökéletes lesz a végeredmény. Mindkettővel teszteltem az összeállítást, és mindkettő esetében repeta lett belőle. A pikáns Sriracha önmagában is élvezhetően csípőssé teszi a szószt, azonban ha szeretnéd fokozni az élményt, akkor főzd bele a receptben feltüntetett chilipaprikát is.

Édes-savanyú tofu ananásszal

Edes savanyu tofu ananasz

Hozzávalók 4 adaghoz

A tofuhoz:

  • 2 ek olívaolaj
  • 300 g kemény tofu
  • 3 ek kukoricaliszt
  • 1 db póréhagyma vagy 5 szál zöldhagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 250 g ananász (friss vagy konzerv)
  • 3 ek szójaszósz
  • 1 db piros chilipaprika (opcionális)

A szószhoz:

  • 250 ml ananászlé
  • 2 ek Sriracha-szósz
  • 2 ek paradicsompüré vagy ketchup
  • 2 ek cukor vagy juharszirup
  • 1 db lime leve
  • 1 csipet
  • 2 ek kukoricaliszt
  • 4 ek víz
Recept idők

Elkészítés:

Mérjük egy kisebb edénybe a szósz hozzávalóit. Folyamatos kevergetés mellett, alacsony hőfokon forraljuk fel a keveréket, és főzzük pár percig, hogy enyhén besűrűsödjön, majd tegyük félre.

Ha szükséges, öntsük le a tofu levét, papírtörlővel itassuk fel róla a maradék nedvességet, és vágjuk kb. 1,5 cm-es szabályos kockákra. Forgassuk őket a kukoricalisztbe, hogy az minden oldalukat belepje.

Hevítsünk fel egy serpenyőt az olívaolajjal, és kezdjük el benne pirítani a tofut. Amikor szép aranybarna színűek, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a felszeletelt zöldhagymát vagy póréhagymát, és együtt is pirítsuk őket további 5 percig. Ha használunk, a chili is ekkor menjen bele.

Adjuk hozzá az ananászdarabokat és a szójaszószt, és pirítsuk 5 percig.

Öntsünk kevés szószt a tofura (kb. egyharmadát), és forraljuk össze őket.

Az édes-savanyú tofut párolt rizzsel tálaljuk, a maradék szószból pedig tetszés szerint locsoljunk még rá.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük