Pirult tofu édes-savanyú szószban: izgalmas fogás húsmentesen

Edes savanyu tofu ananasz c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez a recept a klasszikus ananászos csirke húsmentes változata: tofuval készül, pikáns, édes-savanyú szószban úszik, és legalább annyira eteti magát, mint az eredeti.

A tofunak jól áll, sőt igényli is az erősebb ízesítésű szószokat, hiszen önmagában nincsen túl átütő íze. Éppen ezért tökéletes választás ebben a receptben tofuval kombinálni az édes-fanyar ananászkockákat.

Ananászból használhatsz frisset, de a konzerves változatból is tökéletes lesz a végeredmény. Mindkettővel teszteltem az összeállítást, és mindkettő esetében repeta lett belőle. A pikáns Sriracha önmagában is élvezhetően csípőssé teszi a szószt, azonban ha szeretnéd fokozni az élményt, akkor főzd bele a receptben feltüntetett chilipaprikát is.

Édes-savanyú tofu ananásszal

Edes savanyu tofu ananasz

Hozzávalók 4 adaghoz

A tofuhoz:

  • 2 ek olívaolaj
  • 300 g kemény tofu
  • 3 ek kukoricaliszt
  • 1 db póréhagyma vagy 5 szál zöldhagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 250 g ananász (friss vagy konzerv)
  • 3 ek szójaszósz
  • 1 db piros chilipaprika (opcionális)

A szószhoz:

  • 250 ml ananászlé
  • 2 ek Sriracha-szósz
  • 2 ek paradicsompüré vagy ketchup
  • 2 ek cukor vagy juharszirup
  • 1 db lime leve
  • 1 csipet
  • 2 ek kukoricaliszt
  • 4 ek víz
Recept idők

Elkészítés:

Mérjük egy kisebb edénybe a szósz hozzávalóit. Folyamatos kevergetés mellett, alacsony hőfokon forraljuk fel a keveréket, és főzzük pár percig, hogy enyhén besűrűsödjön, majd tegyük félre.

Ha szükséges, öntsük le a tofu levét, papírtörlővel itassuk fel róla a maradék nedvességet, és vágjuk kb. 1,5 cm-es szabályos kockákra. Forgassuk őket a kukoricalisztbe, hogy az minden oldalukat belepje.

Hevítsünk fel egy serpenyőt az olívaolajjal, és kezdjük el benne pirítani a tofut. Amikor szép aranybarna színűek, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a felszeletelt zöldhagymát vagy póréhagymát, és együtt is pirítsuk őket további 5 percig. Ha használunk, a chili is ekkor menjen bele.

Adjuk hozzá az ananászdarabokat és a szójaszószt, és pirítsuk 5 percig.

Öntsünk kevés szószt a tofura (kb. egyharmadát), és forraljuk össze őket.

Az édes-savanyú tofut párolt rizzsel tálaljuk, a maradék szószból pedig tetszés szerint locsoljunk még rá.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!

Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek. 

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ezt is szeretjük