Pihe-puha zsíros pogácsa: igazi békebeli finomság
A pogácsa örök kedvenc. A sós süti akkor az igazi, ha a tésztája jó puha, bírja a csomagolást, így uzsonnára is el lehet pakolni.
A magyar konyhában a sós sütemények nagyon kedveltek. A paletta legnagyobb sztárja a pogácsa, mely rengetegféle verzióban készülhet. Az őszi, téli szezonban érdemes valami különlegessel előrukkolni, próbáldi ki sütőtökkel vagy édesburgonya-pürével dúsítva. Ezektől a pluszoktól sokkal finomabb, puhább a pogácsa, és még a színe is különlegesebb.
A pogácsa tetejére sajt kerül, de szezámmaggal vagy tökmaggal is megszórhatod. Ha a sajtnál maradsz, lehetsz merészebb is, füstöltet is használhatsz. A kihűlt pogácsát tárold légmentesen lezárva, így több napig élvezhető a puhasága.
Ha van a hűtőben maradék édesburgonya-püré, akkor abból készítsük el, ha nincs, akkor dobjunk össze egyet. A krumplit pucoljuk meg, utána mossuk meg, majd vágjuk egyforma méretű kockákra, és bő, sós vízben főzzük puhára. Ezután szűrjük le, és még melegen törjük simára sóval, borssal, szerecsendióval.
A langyos tejhez keverjük hozzá a cukrot és az élesztőt, majd fedjük le és tegyük félre 8-12 percre, míg felfut az élesztő.
A lisztet szitáljuk keverőtálba, majd forgassuk egybe a sóval. Ezután adjuk hozzá a tojássárgáját, tejfölt, vajat, a kihűlt édesburgonya-pürét és az élesztős tejet, és dagasszunk belőle fényes, sima tésztát. (Ha szükséges, még lisztet vagy tejfölt adjunk a tésztához.)
A begyúrt tésztát takarjuk le konyharuhával, és 60-80 percre tegyük félre, amíg a duplájára kel.
A megkelt tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre és nyújtsuk ujjnyi vastagra, ezután szúrjuk ki a tésztát pogácsaszaggatóval vagy pohárral.
A pogácsákat sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, majd takarjuk le és pihentessük 30 percig. Ezután kenjük meg a pogácsákat felvert tojással, szórjunk a tetejére sajtot, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 20-25 percre, míg szép aranybarnára sül. (A sütési idő függ a sütőtől és a pogácsák méretétől is. Érdemes a fél szemünket a sütőn tartani, előfordulhat, hogy 5 perccel hamarabb vagy később sül meg a pogácsa.)
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu