Pihe-puha sajtos pogácsa édesburgonyával: rögtön dupla adaggal süsd

4
Nyomtatás
Édesburgonyás pogácsa cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A különleges színű sajtos pogácsa maradék édesburgonya-püréből is készülhet. Egyszerű, mégis nagyszerű finomság, mely a csomagolást is jól bírja.

A magyar konyhában a sós sütemények nagyon kedveltek. A paletta legnagyobb sztárja a pogácsa, mely rengetegféle verzióban készülhet. Az őszi, téli szezonban érdemes valami különlegessel előrukkolni, próbáldi ki sütőtökkel vagy édesburgonya-pürével dúsítva. Ezektől a pluszoktól sokkal finomabb, puhább a pogácsa, és még a színe is különlegesebb.

A pogácsa tetejére sajt kerül, de szezámmaggal vagy tökmaggal is megszórhatod. Ha a sajtnál maradsz, lehetsz merészebb is, füstöltet is használhatsz. A kihűlt pogácsát tárold légmentesen lezárva, így több napig élvezhető a puhasága.

Édesburgonyás pogácsa

Édesburgonyás pogácsa ct

Hozzávalók 45 darabhoz

  • 30 dkg édesburgonya
  • ízlés szerint só (a főzővízbe)
  • 2 csipet só (a püréhez)
  • fél teáskanál fekete bors
  • 1 késhegynyi szerecsendió
  • 100 ml tej
  • 2 teáskanál cukor
  • 1 csomag instant élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 0.5 tk.
  • 2 darab tojássárgája
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál vaj
  • kevés liszt a tészta alá
  • 1 darab tojás a kenéshez
  • 10 dkg reszelt sajt
Recept idők

Elkészítés:

Ha van a hűtőben maradék édesburgonya-püré, akkor abból készítsük el, ha nincs, akkor dobjunk össze egyet. A krumplit pucoljuk meg, utána mossuk meg, majd vágjuk egyforma méretű kockákra, és bő, sós vízben főzzük puhára. Ezután szűrjük le, és még melegen törjük simára sóval, borssal, szerecsendióval.

A langyos tejhez keverjük hozzá a cukrot és az élesztőt, majd fedjük le és tegyük félre 8-12 percre, míg felfut az élesztő.

A lisztet szitáljuk keverőtálba, majd forgassuk egybe a sóval. Ezután adjuk hozzá a tojássárgáját, tejfölt, vajat, a kihűlt édesburgonya-pürét és az élesztős tejet, és dagasszunk belőle fényes, sima tésztát. (Ha szükséges, még lisztet vagy tejfölt adjunk a tésztához.)

A begyúrt tésztát takarjuk le konyharuhával, és 60-80 percre tegyük félre, amíg a duplájára kel.

A megkelt tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre és nyújtsuk ujjnyi vastagra, ezután szúrjuk ki a tésztát pogácsaszaggatóval vagy pohárral.

A pogácsákat sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, majd takarjuk le és pihentessük 30 percig. Ezután kenjük meg a pogácsákat felvert tojással, szórjunk a tetejére sajtot, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 20-25 percre, míg szép aranybarnára sül. (A sütési idő függ a sütőtől és a pogácsák méretétől is. Érdemes a fél szemünket a sütőn tartani, előfordulhat, hogy 5 perccel hamarabb vagy később sül meg a pogácsa.)

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon