Mire lehet használni az édesköményt? Készíts belőle selymes krémlevest

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az édesköményhez fűződő viszonyom elég ellentmondásos, sokáig nem is fogyasztottam. Aztán nagymamám kertjében elkezdtek növekedni ezek a zöldségek, és valamit kénytelenek voltunk készíteni belőlük.

Nagyszüleim váltig állították, hogy a gumó nem ehető, csak a levelek használhatóak fel a konyhában. Egyébként az utóbbi tényleg így van, nagyon aromásak a zöldek, beletehetjük őket salátákba, turmixokba, bármibe, amibe zöldfűszereket szoktunk.

Nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy a gumókkal nem kezdünk semmit, úgyhogy utánaolvastam a dolognak, és számtalan receptet találtam. Krémlevesektől kezdve főzelékeken át a töltött verzióig, szinte bármi készíthető belőle.

Mi az az édeskömény?

Az édeskömény, más néven ánizskapor, a zellerfélék családjába tartozik, a mediterrán konyha egyik fontos alapanyaga. Gumóját, szárát és levelét is fogyasztják, magja pedig gyógynövényként ismert. Íze az ánizséra hasonlít. 

Az édeskömény egészséges

A gumóban sok a C-vitamin, kálium, mangán, folsav és élelmi rost, tele van antioxidánssal és gyulladáscsökkentő hatású is. A növény minden része, de főként a gumója tartalmaz sok illóolajat, az adja jellegzetes ízét.

Édeskömény-krémleves

édesköményrecept

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 40 gramm vaj
  • 1 darab hagyma
  • 2 darab édeskömény
  • 1 darab krumpli
  • 1 deciliter fehérbor (száraz)
  • 1 liter zöldségalaplé
  • 1.5 deciliter tejszín
  • 2 csipet só, bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát és az édeskömény gumóját vágjuk össze. A vajat olvasszuk meg egy lábasban, tegyük rá a zöldségeket, pároljuk őket puhára. Mehet rá az összekockázott burgonya és a fehérbor, alacsony lángon, gyöngyözve főzzük 10 percig. Adjuk hozzá az alaplevet, főzzük 20-30 percig, míg minden teljesen megpuhul.

Öntsük át a levest egy turmixgépbe vagy botmixerrel pürésítsük le az egészet. Ha szép, krémes, tegyük vissza a lábasba, adjuk hozzá a tejszínt, alacsony fokozaton, gyöngyözve főzzük pár percig. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Melegen, az édeskömény levelével tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük