Így lesz tökéletes a rántott csirke – A pácolás idején nem szabad spórolni
A vasárnapi ebédlőasztalon mindig jut hely a rántott csirkének, melynek bundája kellemesen ropog, a húsa pedig szaftos.
Szinte semmi munkával készíthetsz fejedelmi fogást, ha ezt a receptet követed. Az egészben sült csirke mutatós, szinte elronthatatlan, és bár időigényes, a sütő végzi a munka oroszlánrészét. Ha zöldségekkel együtt sütöd, még a köreten sem kell gondolkodnod.
A legszebb az egészben, hogy minden egy tepsiben készül, úgyhogy nem lesz utána mosogatnivaló, és garantáltan lenyűgözöd vele a barátokat és a családot is. A zöldségeket szabadon variáld, krumpli helyett használhatsz édesburgonyát vagy sütőtököt, de kelbimbó vagy zeller is mehet a tepsibe.
Mivel a zöldségek is elég ízletesek, csak só, bors és fokhagyma ízesíti a húst, de bátran használj friss zöldfűszereket is.
A csirkét vegyük ki a hűtőből a sütés előtt kb. 1 órával, hogy szobahőmérsékletű legyen.
Közben készítsük elő a zöldségeket: a hagymákat hámozzuk meg, vágjuk négybe. A répákat pucoljuk meg, vágjuk 5 centis darabokra. A krumplikat is tisztítsuk meg, vágjuk nagyobb gerezdekre. A céklát pucoljuk meg, vágjuk négybe.
A csirkét mossuk át kívül-belül, majd egy papírtörlővel itassuk fel róla a nedvességet.
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
A zöldségeket tegyük egy nagy tepsibe, keverjük egybe az olvasztott vaj felével, majd sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Rendezzük el úgy, hogy ne fedjék egymást a darabok.
A csirkéhez olvasszuk meg a maradék vajat, majd keverjük bele a sót, borsot, reszelt fokhagymát. Ezzel kenjük be kívül-belül a csirkét.
Tegyük a csirkét a zöldségágyra a mellével felfelé, majd toljuk a sütőbe 75-80 percre. Ha bevágjuk a comboknál, és áttetsző lé folyik ki belőle, készen van.
A kész csirkét fedjük le alufóliával, hagyjuk pihenni 20 percig, mielőtt szeletelnénk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu