Így lesz tökéletes a rántott csirke – A pácolás idején nem szabad spórolni

sültcsirkecover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A vasárnapi ebédlőasztalon mindig jut hely a rántott csirkének, melynek bundája kellemesen ropog, a húsa pedig szaftos.

Szögezzük le az elején, a tökéletes frissen sült nem villámgyorsan kerül az asztalra. Tudom, hogy a legtöbb családnál a rántott hús zsemlemorzsás panírt kap, amit aztán bő olajban sütnek szép aranybarnára. Én is szoktam így készíteni, szeretjük is otthon, de nem nevezném tökéletesnek. A bundából hiányzik a ropogósság, az ízek, a hús pedig nem elég szaftos. Éttermekben és a híres gyorsétkezdében, ahol kosárban adják a rántott csirkét, a panír ropogós és ízes, a hús pedig nincs kiszárítva, ezt szerettem volna elérni otthoni körülmények között is.

Mi lehet a titok?

A neves séfek és főzni szeretők egyetértenek abban, hogy a tökéletes sült falatok egyik fő titka a pácolás. A legtöbben a fűszeres, írós pácra esküsznek, ebben egy teljes éjszakát pihentetik a húst, csak utána kapja meg a bundáját, majd sül bő olajban készre. A pácot író vagy tej esetében fokhagymával és zsályával ízesítik. 

Vízben is pihentethetjük a csirkét, David Chang séf a vizes pácban hisz: a folyadékba egyenlő arányban kerül só és cukor, majd több órányi pihenés után különleges bundát kap a szárnyas - íróban mártózik meg, majd finomra darált, fűszeres ramen tésztába hempergetik, után kerül a forró olajba. Chang mellett Snoop Dogg is a vizes pácot részesíti előnyben, híres sült csirkéje pácához forrásban lévő vízbe keveri bele az intenzív fűszereket, köztük babérlevelet és egy narancs héját, majd miután a páclé kihűlt, beleteszi a húst, majd íróba, végül fűszeres lisztbe forgatja.

A neves séfek közül Gordon Ramsay is az írós pác híve, Ramsay néhány gerezd fokhagymát és egy salottahagymát tesz a pácba, egy estét ebben hagyja a húst, másnap pedig cayennel és fekete borssal gazdagított lisztbe forgatja azt. Végül forró olajban süti készre, a sót pedig a tálalásnál hinti a ropogós falatokra.

Az aranybarna szárnyak a legtöbb receptben lisztes bundát kapnak, de a lisztbe bőven kerül fűszer is. Neves szakácsok azt szokták tanácsolni, hogy a ropogós külső érdekében használjunk rizslisztet vagy étkezési keményítőt keverjünk a finomliszthez. A pácoláson átesett húsokat lehetőleg nagy serpenyőben, bő, forró olajban süssük készre.

Most megmutatom az én kedvenc sültcsirke-receptemet.

Tökéletes rántott csirke

sültcsirkect

Hozzávalók 6 személyre

  • 1 kilogramm csirkehús (bármely része)
  • 1 liter tej vagy író
  • ízlés szerint
  • 4 bögre liszt
  • 2 teáskanál bors
  • 2 teáskanál cayenne-bors
  • 2 teáskanál őrölt paprika
  • 2 teáskanál fokhagymapor
  • bő olaj a sütéshez
Recept idők

Elkészítés:

A páccal kezdünk: a tejben vagy íróban keverjük el a fűszereket, mindegyikből csak 1 teáskanálnyit, a maradék a lisztbe kerül majd. A húst tegyük a pácba, fedjük le, majd tegyük a hűtőbe 10-12 órára.

A lisztben keverjük el a fűszerek másik felét, majd forgassuk bele a húst. 

A bundázott szárnyast bő, sistergő olajban mindkét oldalán aranybarnára sütjük. 

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük