Fűszeres, egészben sült csirke: a zöldséges körettel együtt készül

Nyomtatás
egeszben-sult-csirke
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Manapság nem túl népszerű választás az egész csirke, pedig sokkal gazdaságosabb, ráadásul az alábbi módszerrel kívül ropogós, belül szaftos lesz.

Szinte semmi munkával készíthetsz fejedelmi fogást, ha ezt a receptet követed. Az egészben sült csirke mutatós, szinte elronthatatlan, és bár időigényes, a sütő végzi a munka oroszlánrészét. Ha zöldségekkel együtt sütöd, még a köreten sem kell gondolkodnod.

A legszebb az egészben, hogy minden egy tepsiben készül, úgyhogy nem lesz utána mosogatnivaló, és garantáltan lenyűgözöd vele a barátokat és a családot is. A zöldségeket szabadon variáld, krumpli helyett használhatsz édesburgonyát vagy sütőtököt, de kelbimbó vagy zeller is mehet a tepsibe. 

Mivel a zöldségek is elég ízletesek, csak só, bors és fokhagyma ízesíti a húst, de bátran használj friss zöldfűszereket is. 

Egészben sült csirke zöldségekkel

egeszben-sult-csirke2

Hozzávalók 6 személyre

  • 1 db egész csirke zsigerelve (2 kg-os)
  • 3 db vöröshagyma
  • 4 db répa
  • 3 db krumpli
  • 2 db cékla
  • 60 g vaj
  • 2.5 tk só (a csirkéhez)
  • 0.5 tk bors (a csirkéhez)
  • 3 gerezd fokhagyma
Recept idők

Elkészítés:

A csirkét vegyük ki a hűtőből a sütés előtt kb. 1 órával, hogy szobahőmérsékletű legyen.

Közben készítsük elő a zöldségeket: a hagymákat hámozzuk meg, vágjuk négybe. A répákat pucoljuk meg, vágjuk 5 centis darabokra. A krumplikat is tisztítsuk meg, vágjuk nagyobb gerezdekre. A céklát pucoljuk meg, vágjuk négybe.

A csirkét mossuk át kívül-belül, majd egy papírtörlővel itassuk fel róla a nedvességet.

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.

A zöldségeket tegyük egy nagy tepsibe, keverjük egybe az olvasztott vaj felével, majd sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Rendezzük el úgy, hogy ne fedjék egymást a darabok.

A csirkéhez olvasszuk meg a maradék vajat, majd keverjük bele a sót, borsot, reszelt fokhagymát. Ezzel kenjük be kívül-belül a csirkét.

Tegyük a csirkét a zöldségágyra a mellével felfelé, majd toljuk a sütőbe 75-80 percre. Ha bevágjuk a comboknál, és áttetsző lé folyik ki belőle, készen van.

A kész csirkét fedjük le alufóliával, hagyjuk pihenni 20 percig, mielőtt szeletelnénk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon