Egészséges, finom és szezonja van: őszibarackos morzsasüti müzlivel

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Így nyár végén, amikor sorra teremnek a finomabbnál finomabb gyümölcsök, ellenállhatatlan késztetést érzünk, hogy lehetőleg mindegyikből süssünk sütit. Az olyan szaftos, lédús gyümölcsökből, mint az őszibarack, a legegyszerűbben crumble-t, vagyis morzsasütit készíthetünk.

Nemcsak elkészíteni tart nagyon rövid ideig, de a recept is annyira egyszerű, hogy nem is lehet igazán elfelejteni. Alapvetés: ugyanannyi tészta kell, mint amennyi a gyümölcs, vagyis, ha van fél kiló gyümölcsünk, akkor fél kiló tészta, illetve morzsa jön a tetejére 3:1:1 arányban. A három a liszt, az egy-egy pedig a cukor és a vaj.

Ráadásul, ez az a sütemény, aminek a szénhidrátszegény változata jobb, mint az eredeti. Én ilyenkor a liszt egyik felét teljes kiőrlésűre cserélem, a másik fele helyett pedig gabonapelyhekből, aszalt gyümölcsökből és diófélékből készült müzlit használok, a cukrot pedig eritritre cserélem. Ezzel a trükkel még finomabb, rágni valóbb, gazdagabb édességet kapunk, ami így már nem is édesség, hanem egy komplett, egészséges uzsonna vagy vacsora.

Természetesen a liszt felét akkor is kicserélhetjük müzlire, ha egyáltalán nem vagyunk haragban a gyorsan felszívódó szénhidrátokkal, akkor is sokkal finomabb és gazdagabb süti lesz a jutalmunk. Adhatunk hozzá vaníliafagyit, vagy cukorral-vaníliával kikevert mascarponét, de szerintem nem szükséges, anélkül is simán megállja a helyét. 

Őszibarackos morzsasüti

őszibarack crumble

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 50 dekagramm őszibarack
  • 30 dekagramm liszt
  • 15 dekagramm vagy 15 dkg liszt és müzli
  • 10 dekagramm cukor / eritrit
  • 10 dekagramm vaj
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • 1 csipet
Recept idők

Elkészítés:

Bekapcsoljuk a sütőt, felmelegítjük 180 fokra.

A barackok héját lehúzzuk, magjukat kiszedjük, a gyümölcsöt kockákra vágjuk. A nettó súly legyen 50 deka, vagy egy kicsit több, az sosem baj, ha a crumble NAGYON gyümölcsös.

A gyümölcsöt szórjuk egy kivajazott tűzálló tál aljára.

Mérjük egy tálba a lisztet (vagy a liszt és müzli keverékét), keverjük bele a cukrot és a sót. Adjuk hozzá a vaníliakivonatot, és morzsoljuk össze a vajjal.

Ezt a morzsát szórjuk a gyümölcs tetejére.

Toljuk be a sütőbe. Akkor van kész, amikor a tészta teteje gusztusosan aranybarnára sült, oldalt pedig sárgára színezte a gyümölcs felbugyborékoló leve.

Fotó: Shutterstock

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük