Főzzünk egres lekvárt: az édes-savanykás bogyó igazi különlegesség
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ha gyerekkoromban nem nyaraltam volna falun, lehet, hogy nem is tudnám, milyen gyümölcs az egres, más néven piszke.
A nyaralónk egy Nógrád megyei falucskában volt, ahol a szomszédban rengeteg zöldség és gyümölcs termett. Gyakorlatilag mindent megtermeltek, amire szükségük volt. A kert végében, mint egy mostohagyerek, állt pár szúrós bokor, amin zöldes-sárgás bogyók függtek. A szomszéd néni piszkének hívta. Amikor megkóstoltam, először meg kellett szoknom a savanykás-édes ízt.
A szomszéd néni nem hagyta veszni a termést, lekvárt csinált belőle. Az egreslekvárt nagyon könnyű elkészíteni, és nemcsak kenyéren vagy kalácson, hanem húsok mellé is kiválóan illik.
Kismértékben gyógyszer
Az egres áprilisban virágzik, de a termését nyáron hozza. Ez 8-15 milliméter hosszú, gömbölyű vagy ovális, lédús álbogyó, felülete lehet csupasz vagy szőrös, belsejében sok-sok feketés maggal. Mértékkel fogyasszuk, mert nagyobb mennyiségben hashajtó hatású, de kismértékben szuper A-, B1- és C-vitamin-forrás.
Egres lekvár
Hozzávalók 4 adaghoz
- 2 kilogramm egres
- 40 dekagramm cukor (vagy méz)
- 2 deciliter víz
- 1 csomag lekvárzselésítő
Elkészítés:
Fotó: Getty Images