Egy frissítő, fűszeres gyümölcsleves, ráadásul kalóriamentesen? Jöhet!
Gyümölcsleves készítése cukor nélkül

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ilyenkor nyáron, amikor minden héten új és új gyümölcsökkel örvendeztet meg minket a természet, nincs is kézenfekvőbb étel egy jó gyümölcslevesnél. Sőt, ha okosak vagyunk, rögtön hatalmas fazékkal főzünk, majd jól behűtjük, és rájárunk, akár frissítőként, amíg el nem fogy.

Gyümölcslevest mindig, és mindenből lehet készíteni, de igazából most van itt a szezonja. Meggy, cseresznye, ribizli, eper, málna, egres, kicsit később szilva, barack, nektarin, maradék alma, körte kerülhet bele. Természetesen készíthetünk hidegen is gyümölcslevest, ilyenkor egyszerűen joghurttal vagy joghurt és tejszín keverékével, egy kis cukorral és fűszerekkel simára turmixoljuk a gyümölcsöt, ez is egy megoldás.

Ennél azonban némiképp kifinomultabb ízvilágot hordoz a fűszeres, főtt gyümölcsleves. Természetesen ennek sincs kőbe vésett receptje, azt tegyünk bele, amit éppen szeretünk. Szerintem a fahéj, a szegfűszeg és a citromhéj jó kiindulási alap, bár ismerek olyanokat, aki még a fahéj említésétől is kiszaladnak a világból.

További fűszerek

Jól illik még az édes levesekbe a csillagánizs, a kardamom, a szegfűbors, a gyömbér, illetve ezek kombinációja. Érdemes kísérletezni, hogy melyik adja a legjobb ízélményt, gyümölcsből úgyis azt használunk, ami éppen érik. Ebből következik, hogy nincs a világon két egyforma gyümölcsleves, de hát az élet így szép.

Eddig jól álltunk a kalóriákkal, ugyanakkor kénytelenek vagyunk belátni, hogy ebből a szempontból a gyümölcsleves egy csapda, mivel hiába van gyümölcsből, ha jól meg kell cukrozni azért, hogy tényleg finom legyen. Nos, ezt a problémát én eritrittel szoktam áthidalni, de ti használjátok azt édesítőből is, aminek a legjobban bejön az íze, velem lehet alkudni, főleg, ha gyümölcslevesről van szó.

Fűszeres gyümölcsleves

gyümölcsleves

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 1 kilogramm gyümölcs ízlés szerint
  • 3 liter víz
  • 15 dekagramm cukor/eritrit/xilit
  • 0.5 darab citrom
  • 1.5 deciliter tejföl/tejszín
  • 1 csipet
  • 1 ízlés szerint fahéj, szegfűszeg, csillagánizs, kardamom, gyömbér, szegfűbors
Recept idők

Elkészítés:

Megtisztítjuk a gyümölcsöket, (természetesen fagyasztott gyümölcsökből is készülhet), és egy fazék vízben feltesszük főni.

Belecsavarjuk fél citrom levét, utána dobjuk a héját is. Beleszórjuk ízlés szerint a fűszereket, és a cukrot, vagy édesítőszert.

Forrástól számított 10 perc múlva egy kis tálba beletesszük a tejszínt vagy tejfölt, és elkeverjük egy kis forró levessel (hőkiegyenlítés, erre azért van szükség, hogy ne legyen csomós). Visszaöntjük a levesbe, elkeverjük. Még hagyjuk egyet rottyanni, és kész is a leves.

Lehűtjük, hidegen tálaljuk.
Ezt is szeretjük