Szaftos csirkegombóc tejszínes, zöldséges rizzsel: minden egy edényben készül

5
Nyomtatás
husgomboc
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A gusztusos fogás rendkívül ízletes, érdemes családi ebédre elkészíteni, biztos lehetsz benne, hogy az étkezőasztalnál mindenki el lesz ragadtatva ettől az ételtől!

A húsgombóc nagy kedvenc a családom körében, rengetegféle változatban kipróbáltam már. Szeretik svéd vagy mediterrán recept szerint, és még levesben is elférnek az ízletes golyók.

Most egy egészen különleges recepttel álltam elő, ami kicsit becsapós, merthogy egy edényben kínáljuk a fogást, de az elkészítésére ez nem teljesen igaz. Mielőtt a rizshez kerülnek a gombócok, előtte még serpenyőben is le kell pirítani a labdákat. Ez nem egy nehéz recept, érdemes kipróbálni, ha valami finom és különleges ételre vágysz!

Így is lehet

Én rizzsel készítettem, de az apró szemű orzotésztával vagy bulgurral is kipróbálható a recept. Természetesen további zöldségeket is adhatsz a fogáshoz, így még színesebb és finomabb, ilyen a cukkini, brokkoli vagy a kaliforniai paprika. Ha pedig még krémesebbé varázsolnád, akkor 100 g sajtkrémet vagy reszelt sajtot is adhatsz hozzá.

Egyedényes tejszínes csirkehúsgombóc

husgomboc

Hozzávalók 4 személyre

Húsgombóc:

  • 1 fej hagyma
  • kevés olaj
  • 60 dkg darált hús
  • fél teáskanál
  • 1 teáskanál őrölt fekete bors
  • 1 gerezd fokhagyma (reszelve)
  • 1 teáskanál dijoni mustár
  • 1 darab tojás

Tejszínes, zöldséges rizs:

  • 1 fej hagyma
  • 1 szál szárzeller
  • 1 darab sárgarépa
  • kevés olaj
  • 1 bögre rizs
  • 150 g borsó
  • 1 bögre víz
  • 1 bögre tejszín
  • 1 csokor petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

Húsgombóc:

A hagymát tisztítsuk meg, vágjuk finomra, majd kevés olajon dinszteljük üvegesre.

A darált húshoz adjuk hozzá a sót, borsot, fokhagymát, mustárt, tojást és a dinsztelt hagymát. Ezután az alaposan kikevert darált húsos keverékből formázzunk tetszés szerinti golyókat.

A húsgombócokat kevés olajon pirítsuk le, majd tegyük félre. (A pirítási idő függ a gombócok méretétől. Akkor jó, ha szép színt kapnak a húslabdák.)

Rizs:

A hagymát, zellert és a sárgarépát tisztítsuk meg, majd vágjuk finomra a zöldségeket.

Vegyünk elő egy nagyobb méretű fazekat, majd kevés olajon pirítsuk le rajta az előkészített hagymát, zellert és a sárgarépát (10-15 perc). Ezután keverjük hozzá a rizst és a borsót, majd 1-2 perc után öntsük fel vízzel és tejszínnel, fűszerezzük sóval és borssal. A kisült húsgolyókat helyezzük a zöldséges rizshez, és alacsony láng felett lefedve főzzük addig, amíg a rizs megpuhul. (Körülbelül 15-20 perc, közben keverjük át.)

Az elkészült fogást petrezselyemmel megszórva kínáljuk.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon