Serpenyőben sült görög húsgombóc: jó fűszeres a masszája
A gusztusos húsgombóc készülhet nagyobb vagy kisebb méretben, a lényeg, hogy friss fűszernövények kerüljenek a darált húshoz, úgy lesz igazán ízletes.
A húsgombóc nagy kedvenc a családom körében, rengetegféle változatban kipróbáltam már. Szeretik svéd vagy mediterrán recept szerint, és még levesben is elférnek az ízletes golyók.
Most egy egészen különleges recepttel álltam elő, ami kicsit becsapós, merthogy egy edényben kínáljuk a fogást, de az elkészítésére ez nem teljesen igaz. Mielőtt a rizshez kerülnek a gombócok, előtte még serpenyőben is le kell pirítani a labdákat. Ez nem egy nehéz recept, érdemes kipróbálni, ha valami finom és különleges ételre vágysz!
Én rizzsel készítettem, de az apró szemű orzotésztával vagy bulgurral is kipróbálható a recept. Természetesen további zöldségeket is adhatsz a fogáshoz, így még színesebb és finomabb, ilyen a cukkini, brokkoli vagy a kaliforniai paprika. Ha pedig még krémesebbé varázsolnád, akkor 100 g sajtkrémet vagy reszelt sajtot is adhatsz hozzá.
Húsgombóc:
A hagymát tisztítsuk meg, vágjuk finomra, majd kevés olajon dinszteljük üvegesre.
A darált húshoz adjuk hozzá a sót, borsot, fokhagymát, mustárt, tojást és a dinsztelt hagymát. Ezután az alaposan kikevert darált húsos keverékből formázzunk tetszés szerinti golyókat.
A húsgombócokat kevés olajon pirítsuk le, majd tegyük félre. (A pirítási idő függ a gombócok méretétől. Akkor jó, ha szép színt kapnak a húslabdák.)
Rizs:
A hagymát, zellert és a sárgarépát tisztítsuk meg, majd vágjuk finomra a zöldségeket.
Vegyünk elő egy nagyobb méretű fazekat, majd kevés olajon pirítsuk le rajta az előkészített hagymát, zellert és a sárgarépát (10-15 perc). Ezután keverjük hozzá a rizst és a borsót, majd 1-2 perc után öntsük fel vízzel és tejszínnel, fűszerezzük sóval és borssal. A kisült húsgolyókat helyezzük a zöldséges rizshez, és alacsony láng felett lefedve főzzük addig, amíg a rizs megpuhul. (Körülbelül 15-20 perc, közben keverjük át.)
Az elkészült fogást petrezselyemmel megszórva kínáljuk.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu