
Serpenyőben sült görög húsgombóc: jó fűszeres a masszája

A gusztusos húsgombóc készülhet nagyobb vagy kisebb méretben, a lényeg, hogy friss fűszernövények kerüljenek a darált húshoz, úgy lesz igazán ízletes.
A fasírt az egész világon népszerű, a legtöbb nemzet saját változattal büszkélkedhet, melyeket érdemes felfedezni. Az egyik leghíresebb húsgombóc a világtérképen a svédeké, de az olaszoké és a japánoké is nagyon finom. Persze bőven akad még felfedezni való, ilyen a görög húsgolyó, mely tradicionálisan kétféle darált húsból készül. A legtöbb görög receptben marha- vagy bárányhús kap helyet, melléjük kerül sertés is. Fűszerek közül a menta és a fokhagyma kihagyhatatlan, melyek a legtöbb görög fogásban helyet kapnak.
A recept ízlés szerint alakítható. Ha nem sikerül marha- vagy bárányhúst beszerezni, akkor helyettesítsd sertéssel, csirkével vagy pulykával. Így már nem mondható autentikus görögnek, de az ízére nem lesz panasz. A húsgombócokat nem kötelező lisztbe forgatni sütés előtt, de szerintem nagyon jól áll neki, kap tőle egy szép stabil kérget, a belseje pedig lágy és szaftos lesz. A finomságot szendvicsbe vagy pitába is pakolhatod tzatzikivel, de fokhagymás görög joghurttal kínálva is mennyei.
-
2023-09-26 08:52:02
-
2023-09-14 06:32:01
-
2023-09-06 07:32:01
Fűszeres, görög húsgombóc

Hozzávalók 4 személyre
- 1 fej lila hagyma
- 80 dkg darált marhahús
- 5 evőkanál zsemlemorzsa
- 2 gerezd reszelt fokhagyma
- só és bors ízlés szerint
- 1 teáskanál oregánó
- 4 darab mentalevél
- 0.5 csokor petrezselyem
- 1 bögre liszt
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
A megtisztított lila hagymát reszeljük le, majd adjuk hozzá a darált húst, zsemlemorzsát, reszelt fokhagymát, sót, borsot oregánót, finomra aprított mentát és petrezselymet. Az alapanyagokat alaposan keverjük egybe, majd lefedve tegyük a hűtőbe néhány órára.
Ezután formázzunk tetszés szerinti golyókat a masszából, majd forgassuk lisztbe és kevés olajon süssük szép aranybarnára (sütési idő 15-20 perc). Az elkészült finomságot kínáljuk pitával, mártogatóssal és görögsalátával.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!