Egyserpenyős, pirult cukkini: parmezán borítja a szeleteket

3
Nyomtatás
serpenyos-cukkini
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A szezonális cukkinit ezúttal hirtelen sütjük le serpenyőben, így kölcsönözve neki egy teljesen új ízt.

A nyár egyik kedvenc grillzöldsége nem más, mint a cukkini. De nemcsak grillezve finom, hanem serpenyőben, hirtelen lesütve is. Alig 10 perc alatt elkészül, és csak néhány egyszerű hozzávalót igényel.

Ebben a receptben olívaolajon sütjük, fokhagymával, végül pedig egy kevés friss citromlevet is cseppentünk rá, és reszelt parmezánnal szórjuk meg.

Tipp

A sót ne adjuk hozzá a cukkinihez addig, amíg el nem kezd sülni. A túl korai sózás ugyanis kivonja a cukkiniből a nedvességet, így nem lesz jó az állaga.

Egyserpenyős cukkini

serpenyos-cukkini

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 1 gerezd fokhagyma
  • 500 g cukkini
  • 2 ek. olívaolaj
  • 20 g vaj
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 tk. oregánó
  • 1 ek. citromlé
  • 30 g parmenzán
Recept idők

Elkészítés:

A fokhagymát tisztítsuk meg és reszeljük le. A parmezán sajtot szintén reszeljük le és tegyük félre.

A cukkinit mossuk meg, vágjuk le a két végét, majd szeleteljük fel kb. 0,5-1 cm-es karikákra.

Egy nagy serpenyőben, közepes lángon hevítsük fel a vajat és az olívaolajat. Ha a vaj már szépen habzik, adjuk hozzá a fokhagymát és pirítsuk kb. fél percig.

A cukkinikarikákat rendezzük el a serpenyőben, egy rétegben és hagyjuk kb. 5 percig sülni, félidőben átfordítva őket.

Ha több részletben tudjuk csak lesütni a cukkinikarikákat, az sem gond.

Amint mind a két oldaluk aranybarnára sült, szedjük őket egy tálba.

Szórjuk meg a tetejüket sóval és borssal – ízlés szerint –, majd mehet rá az oregánó, a friss citromlé és a parmezán fele.

Óvatosan forgassuk össze az egészet, majd szedjük tányérra és hintsük meg a maradék reszelt sajttal.

Tálaljuk forrón, akár önálló fogásként, vagy húsok mellé köretként.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon