
Darált hússal töltött gombakalapok: sok sajt pirul a tetején
Az ínycsiklandó töltött gombafejek mindenkit elvarázsolnak az étkezőasztalnál, ebből a finomságból érdemes dupla adaggal készíteni.
Akár a kertünkben nő, akár a piacon szerezzük be, a friss cukkinivel igazi csodákra lehetünk képesek, ha a feldolgozásáról van szó. Ez alkalommal egy darált húsos töltelék számára fog csónakot biztosítani, a végeredmény mennyei lesz!
A recept kevés és egyszerű hozzávalóból készül, mint a paradicsomszósz, a sajt, a cukkini, a darált hús és olyan fűszerek, mint a fokhagyma és némi szárított oregánó.
A cukkiniket mossuk meg, majd mindet vágjuk hosszában félbe. Egy kanál segítségével vájjuk ki a belsejüket. A kivájt húst aprítsuk fel és tegyük félre.
A hagymát tisztítsuk meg és vágjuk fel apróra.
Egy nagy serpenyőben, közepes lángon melegítsük fel az olívaolajat, majd adjuk hozzá a hagymát és pároljuk addig, amíg meg nem puhul.
Adjuk hozzá a darált húst és pirítsuk le. Ha szükséges, adjunk hozzá még 1-2 evőkanál olívaolajat is.
Ezután mehet bele a sűrített paradicsom, az oregánó, a fokhagyma-granulátum, a só és a bors is, utóbbi kettő ízlés szerint.
Végül adjuk hozzá a paradicsomszószt és az apróra vágott cukkinit is. Alaposan keverjük össze, majd fedő alatt főzzük további 10-15 percig.
Ezt követően vegyük le róla a fedőt, majd keverjük át egyszer, és főzzük további 5 percig.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Egy nagyobb tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd fektessük bele a félbevágott cukkiniket.
Kanalazzuk beléjük a kész, húsos ragut, majd szórjuk meg a tetejüket reszelt sajttal.
Süssük előmelegített sütőben kb. 20-25 percig, amíg a sajt szépen rá nem olvad és enyhén megpirul.
A kész cukkinicsónakokat tálaljuk forrón, friss bazsalikommal, akár ebédre, akár vacsorára.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu