Készíts kimchit pár egyszerű lépésben: ízbomba kísérő

5
Nyomtatás
kimchi4
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ízekben igen gazdag a koreai savanyúság, amelynek most egy egyszerűsített változatát mutatjuk, elérhetőbb hozzávalókkal.

A kimchi az az étel, amiről már szinte mindenki hallott, viszont jóval kevesebben kóstolták vagy készítették el házilag. Pedig egyáltalán nem bonyolult a koreai savanyúság összeállítása, pár egyszerű lépésben kivitelezhető. 

Az alábbi verzió egy egyszerűsített recept, nem igényel se rizslisztet, se misopasztát: a gyömbér, fokhagyma, halszósz, chili kombináció adja meg az ízét. A hozzávalóit így könnyedén beszerezheted, halszószt már szinte minden nagyobb üzletben kapni.

A kimchi annál finomabb, minél tovább áll: érdemes szobahőmérsékleten hagyni pár napot, majd még a hűtőben is érni hagyni, mielőtt kínálnád.

Egyszerű kimchi

kimchi3

Hozzávalók 1 literhez

  • 1 kg kínai kel
  • 60 g jódmentes só
  • víz
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 tk. friss, reszelt gyömbér
  • 1 tk. kristálycukor
  • 2 ek. halszósz
  • 2 ek. koreai chilipehely (vagy sima)
  • 1 db jégcsapretek
  • 4 nagyobb db zöldhagyma
Recept idők

Elkészítés:

A kínai kelt vágjuk hosszában négy részbe, majd mindegyikből vágjuk ki a torzsát. Az így kapott negyedeket széltében vágjuk 5 centis darabokra. 

Tegyük az összeszelt káposztát egy tálba, szórjuk rá a sót, masszírozzuk bele. Öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Tegyünk a káposzta tetejére egy lapostányért, majd valamilyen nehezéket, hogy a káposzta a víz alatt maradjon. Tegyük félre 1-2 órára.

A káposztát öblítsük át párszor hideg víz alatt, majd hagyjuk, míg kicsöpög belőle minden nedvesség.

Egy nagyobb tálban keverjük össze a reszelt gyömbért, fokhagymát, cukrot, halszószt. Adjuk hozzá a chilit is, ízlés szerint lehet több, kevesebb.

A jégcsapretket mossuk meg alaposan, majd vágjuk vékony hasábokra vagy szeletekre. A zöldhagymát tisztítsuk meg, karikázzuk össze.

A káposztából nyomkodjuk ki az esetlegesen benne maradt nedvességet, majd tegyük az előkészített chilis szószba a retekkel és hagymával együtt. Dolgozzuk bele a szószt a zöldségekbe, mindenhol vonja be. Hagyjuk kicsit állni, míg levet ereszt.

Nyomkodjuk a kimchit egy 1 literes üvegbe úgy, hogy a lé lepje el teljesen a zöldséget, az legyen felül. Lehetőleg ne érjen az üveg szájáig, hagyjunk 2-3 centit szabadon. Ha nincs rajta elég lé, egy kevés vízzel pótoljuk, majd zárjuk le az üveget.

Tegyünk az üveg alá egy tálcát, majd szobahőmérsékleten tároljuk 1-5 napig, míg fermentálódik. Időközönként kóstoljuk meg, és ha szükséges, nyomkodjuk a folyadék alá a zöldségeket. 

Ha már megfelel az ízlésünknek, tegyük át a hűtőbe. Érdemes még 1-2 hétig várni vele, mielőtt kínálnánk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon