Egyszerű meggyes-túrós süti, ami egy mozdulattal IR-kompatibilissé alakítható
Bónusz vaníliakivonat recepttel

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Most, hogy itt a meggyszezon, nyilvánvalóan alig várjátok, hogy újabb és újabb, izgalmas meggyes süti receptekkel örvendeztessünk meg titeket. Tessék, itt egy túrós változat, amiben ha a lisztet teljes kiőrlésűre, a cukrot pedig valamilyen édesítőszerre cseréled, kész is az IR-kompatibilis, vagy fogyókúrás sütemény.

A gyümölcsös, túrós süteményeket azért szeretjük, mert kicsi változtatással simán beilleszthetők a legtöbb diétába. A tömeget ugyanis a szénhidrátban gazdag liszt helyett a fehérjedús, de energiaszegény túró adja, és ez így máris másképp hangzik.

Ez egyébként egy igazi hétvégi süti, amibe felhasználhatjuk a kamra és a hűtő tartalékait. A lejárathoz vészesen közeledő túró, egy adag meggy is méltó módon végezheti ebben a süteményben. A meggy persze málnával, áfonyával, vagy más bogyóval is helyettesíthető.

Vanília - házi készlet örökre

Fontos kérdés ebben a sütiben a vanília. Az ízét szeretjük, ugyanakkor egyáltalán nem magától értetődő, hogy mindig van otthon egy igazi, méregdrága vaníliarúd. Ha minden kötél szakad, használhatsz vaníliás cukrot is, ennél azonban sokkal jobb megoldás, ha van otthon vaníliakivonatod. Ehhez egyszer kell megvenned egy nagyobb mennyiségű vaníliarudat (ajánlott beszerzési forrás: e-bay), amit elhelyezünk egy üvegbe, és felöntjük vodkával. Három hét állás, időnkénti rázogatás után kész is a vaníliakivonatod. Soha nem fogy el, mert sokszor utántölthető, és soha nem romlik meg, mert alkoholban van. Érdemes mielőbb belevágni az elkészítésébe, és akkor egy életre búcsút inthetsz a szintetikus kristályvanilinnek.

Egyszerű meggyes-túrós süti

4288692 037585d202c38ba16fd0b1b874d493dd wm

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 150 gramm vaj
  • 120 gramm cukor
  • 1 darab vaníliarúd
  • 2 darab tojás
  • 400 gramm túró
  • 1 darab reszelt citromhéj
  • 380 gramm liszt
  • 500 gramm meggy/málna

Elkészítés:

1. A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a cukor felét, a vaníliarúd kikapart magjait, a lisztet, és összemorzsoljuk. A morzsás tészta egyik felét egy 26 cm átmérőjű tortaforma aljába egyengetjük (picit nedves tenyérrel a legjobb), a másik felét félretesszük.

2. A tojásokat kettéválasztjuk, és a sárgájukat a maradék cukorral, a túróval és a citromhéjjal kikeverjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és óvatosan a túrós tál tartalmához keverjük. Az így kapott krémet a tortaformába öntjük a morzsás alapra.

3. A gyümölcsöt lecsepegtetjük, és kb. a felét rászórjuk a túrós masszára.

4. A gyümölcs másik felét megforgatjuk a maradék morzsában, és így szórjuk a torta tetejére.

5. 180 fokos sütőben 35-40 percig sütjük.

Ezt is szeretjük