
A legragacsosabb brownie receptje: kevés liszttel, rengeteg csokival
Lehet még hova fokozni a brownie alapreceptjét, barna vajjal készítve még sokkal finomabb lesz!
A kevert sütemények mindig nagy sikert aratnak: ezúttal egy olyan desszertet álmodtunk meg, amelyben az omlós, vajas tésztába apró eper- és fehércsoki-darabok keverednek.
Egyszerű hozzávalókból készül, a tetejére pedig egy kis epervelővel színezett citromos máz kerül, amitől igazán klassz színt kap az üde, eperrel sült, omlós tészta.
Ha nem akarsz a máznál az eperrel bajlódni, annyit csalhatsz, hogy piros ételfestéket használsz helyette. De vigyázz, mert ebből 1-2 csepp is bőven elegendő lesz a mázhoz.
A sütőt melegítsük elő 175 fokra.
Egy 22x22 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
Készítsük el a tésztát. Egy nagy tálban keverjük habosra a szobahőmérsékletű vajat és a cukrot.
Ezután adjuk hozzá a tojást és a citromlevet. Ne ijedjünk meg, ha kicsit túrós állagú lesz a keverék.
Keverjük össze a száraz hozzávalókat: a lisztet, a sütőport és a sót.
Adjuk hozzá a lisztes keveréket a vajashoz, és dolgozzuk jól össze.
Az epret mossuk meg, majd vágjuk kisebb kockákra. A fehér csokit szintén aprítsuk fel durvára.
Keverjük hozzá a tésztához az epret és a csokoládét.
Végezetül kanalazzuk bele a masszát az előkészített tepsibe, majd a tetejét szépen simítsuk el.
Előmelegített sütőben süssük kb. 30-35 percig, vagy amíg a teteje aranybarna színt nem kap, a közepe pedig megsül, de még picit ragacsos.
A sütit formával együtt vegyük ki a sütőből, és hagyjuk, hogy szépen kihűljön.
Készítsük el a mázat.
Az eperpüréhez 4 db epret mossunk meg, majd egy kisebb serpenyőben 2 evőkanál vízzel alacsony lángon kezdjük el főzni. Az eper pár perc alatt elkezd pürésedni. A kész pürét szűrjük le, hogy az apró magok fennakadjanak.
A püréhez egy kisebb tálban adjuk hozzá a citromlevet és a porcukrot. A cél, hogy szép sima, csomómentes és mégis kenhető mázat kapjunk.
Ha túl sűrű lenne, adjunk hozzá még citromlevet, ha pedig túl híg, akkor még egy kevés porcukrot.
A mázat végül kenjük a kihűlt sütemény tetejére, majd hagyjuk, hogy szépen megdermedjen.
Végül szeleteljük fel, és már tálalhatjuk is az ünnepi asztalon.
Fotó: Horváth Kitti Gabriella/Sóbors
@sobors.hu