Mennyei, puha epres blondie: fehér csokival készül a tészta

4
Nyomtatás
epres-blondie
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Egy gyümölcsös blondie-val köszöntjük az eperszezont: ebbe a könnyedén elkészíthető sütibe fehér csokoládé és citrom is kerül, így üde és mennyei.

A kevert sütemények mindig nagy sikert aratnak: ezúttal egy olyan desszertet álmodtunk meg, amelyben az omlós, vajas tésztába apró eper- és fehércsoki-darabok keverednek.

Egyszerű hozzávalókból készül, a tetejére pedig egy kis epervelővel színezett citromos máz kerül, amitől igazán klassz színt kap az üde, eperrel sült, omlós tészta.

Tipp

Ha nem akarsz a máznál az eperrel bajlódni, annyit csalhatsz, hogy piros ételfestéket használsz helyette. De vigyázz, mert ebből 1-2 csepp is bőven elegendő lesz a mázhoz.

Epres blondie fehér csokoládéval

epres-blondie

Hozzávalók 22 x 22 cm-es formához cm átmérőjű formához

A tésztához:

  • 230 g sótlan vaj
  • 150 g kristálycukor
  • 1 db tojás
  • 50 ml citromlé
  • 300 g finomliszt
  • 0.5 tk. sütőpor
  • 0.5 tk.
  • 130 g eper
  • 90 g fehér csokoládé

A mázhoz:

  • 100 g porcukor
  • 1 ek. eperpüré
  • 1 ek. citromlé
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 175 fokra.

Egy 22x22 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral.

Készítsük el a tésztát. Egy nagy tálban keverjük habosra a szobahőmérsékletű vajat és a cukrot.

Ezután adjuk hozzá a tojást és a citromlevet. Ne ijedjünk meg, ha kicsit túrós állagú lesz a keverék.

Keverjük össze a száraz hozzávalókat: a lisztet, a sütőport és a sót.

Adjuk hozzá a lisztes keveréket a vajashoz, és dolgozzuk jól össze.

Az epret mossuk meg, majd vágjuk kisebb kockákra. A fehér csokit szintén aprítsuk fel durvára.

Keverjük hozzá a tésztához az epret és a csokoládét.

Végezetül kanalazzuk bele a masszát az előkészített tepsibe, majd a tetejét szépen simítsuk el.

Előmelegített sütőben süssük kb. 30-35 percig, vagy amíg a teteje aranybarna színt nem kap, a közepe pedig megsül, de még picit ragacsos.

A sütit formával együtt vegyük ki a sütőből, és hagyjuk, hogy szépen kihűljön.

Készítsük el a mázat.

Az eperpüréhez 4 db epret mossunk meg, majd egy kisebb serpenyőben 2 evőkanál vízzel alacsony lángon kezdjük el főzni. Az eper pár perc alatt elkezd pürésedni. A kész pürét szűrjük le, hogy az apró magok fennakadjanak.

A püréhez egy kisebb tálban adjuk hozzá a citromlevet és a porcukrot. A cél, hogy szép sima, csomómentes és mégis kenhető mázat kapjunk.

Ha túl sűrű lenne, adjunk hozzá még citromlevet, ha pedig túl híg, akkor még egy kevés porcukrot.

A mázat végül kenjük a kihűlt sütemény tetejére, majd hagyjuk, hogy szépen megdermedjen.

Végül szeleteljük fel, és már tálalhatjuk is az ünnepi asztalon.

Fotó: Horváth Kitti Gabriella/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon