Foszlós, epres csiga krémsajtos mázzal: szinte lekvárrá sül a gyümölcs

eprescsiga2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Bár rá kell szánni az időt, nem sok vele a tényleges munka, nagyrészt csak pihen a tészta.

A kakaós és a fahéjas csigát mindenki szereti, ahogyan a foszlós kelt tésztában megolvad a töltelék, az valami mennyei. Természetesen ezt a süteményt is el lehet készíteni szezonálisan, a tavasz nagy kedvencével, eperrel sütve. A gyümölcs szinte lekvárrá lényegül át a sütőben, édes és krémes lesz.

Azért, hogy egész biztosan ne legyen száraz a tészta, eperlekvár is kerül rá, a kész csigák tetejét pedig krémsajtos máz koronázza meg. Ha bőven van otthon epred, a lekvárt is készítsd házilag, de magas gyümölcstartalmú boltival is isteni lesz.

A recept nem különösebben bonyolult, de szánj rá időt, akkor lesz levegős és igazán foszlós a tészta, ha hagyod pihenni, legalább a duplájára nő. 

Epres csiga

eprescsiga

Hozzávalók 12 darabhoz:

Tészta:

  • 1 csomag porélesztő (7 g)
  • 500 gramm liszt
  • 0.5 teáskanál
  • 50 gramm cukor
  • 125 milliliter meleg víz
  • 125 milliliter meleg tej
  • 75 gramm vaj
  • 1 darab tojás
  • olaj

Töltelék:

  • 200 gramm eperlekvár
  • 200 gramm eper

Krémsajtos máz:

  • 60 gramm krémsajt
  • 120 gramm porcukor
  • 0.5 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 evőkanál tej
Recept idők

Elkészítés:

Az élesztőt keverjük össze 450 gramm átszitált liszttel, a sóval és a cukorral, majd ássunk a közepébe mélyedést. Öntsük oda a kézmeleg vizet, tejet, az olvasztott vajat és a tojást. Kezdjük el összeállítani a tésztát, ha van dagasztógépünk, azzal, ha nincs, kézzel. 5-10 percig dagasszuk, ha ragacsosnak látjuk, adjunk még hozzá lisztet. Akkor jó, mikor a tészta elválik az edény falától, rugalmas, egynemű lesz.

Tegyük a tésztát egy enyhén kiolajozott tálba, majd fedjük le. Hagyjuk pihenni 1-1,5 órát, míg a kétszeresére nem nő.

Amíg a tészta pihen, mossuk meg az epret, vágjuk kis kockákra.

Vajazzunk ki vagy béleljünk ki sütőpapírral egy 23x33 centis tepsit. 

A tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre, majd nyújtsuk 40x25 centis téglalappá. Kenjük rá az eperlekvárt úgy, hogy a széleken hagyjunk ki egy 2 centi széles sávot. Szórjuk a lekvárra az epret is.

Tekerjük fel a tésztát a hosszanti oldalától kezdve, a végeket picit nyomjuk össze, hogy ne nyíljon szét, akár egy kevés víz segítségével. A tésztát vágjuk ujjnyi vastag szeletekre, majd tegyük őket az előkészített tepsibe, hagyjunk köztük helyet. Fedjük le a csigákat, majd hagyjuk őket kelni még 45-60 percig.

20 perccel a sütés előtt melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Tegyük a tepsit a sütőbe, 20-25 percig süssük a csigákat, majd hagyjuk hűlni.

Közben készítsük el a mázat: keverjük össze a hozzávalókat, majd csurgassuk a langyos csigákra. Azonnal tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük