Epres-fahéjas csiga: így dobd fel a nagy klasszikust

11
Nyomtatás
Epres-fahejas-csiga-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ezt a nem mindennapi fahéjas csigát nagyon puha tészta és gazdag epres töltelék alkotja, mindez pedig a tökéletes tavaszi desszertté teszi!

Ha a klasszikus fahéjas csigát feldobnád egy kis extrával, akkor nincs más dolgod, mint a jól bevált receptet kiegészíteni egy nagy adag idénygyümölccsel. Ebben az esetben a töltelékbe a fahéj mellé eper kerül, és nem is akármilyen formában: sűrű szósz készül a gyümölcsből.

Az eper és a fahéj nagyon jól kiegészítik egymást, és az egyébként karácsonyi hangulatot idéző fűszer a nyári alapanyagok mellett izgalmas kísérővé válik. Nem beszélve arról, hogy még egészséges is!

Epres-fahéjas csiga

Epres-fahejas-csiga

Hozzávalók 10 darabhoz

A tésztához:

  • 350 ml langyos szójaital
  • 25 g friss élesztő
  • 80 g cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 500 g finomliszt
  • 0.5 tk.
  • 150 g növényi vajalternatíva felolvasztva

Az epres-fahéjas töltelékhez:

  • 300 g eper megtisztítva, feldarabolva
  • 50 g cukor
  • 1 ek. kukoricakeményítő
  • 2 tk. őrölt fahéj
Recept idők

Elkészítés:

Keverjük a szójaitalba a cukrokat, morzsoljuk bele az élesztőt, és tegyük félre 5-10 percre, amíg felfut.

Egy tálban keverjük össze a lisztet és a sót, öntsük hozzá a felfutott élesztőt, és gyúrjuk össze. Ha a massza összeállt, dagasszuk 8-10 percig, majd dolgozzuk bele az olvasztott vajalternatívát, és ha összeállt, dagasszuk további 3 percig, vagy amíg egy puha, ruganyos tésztát nem kapunk.

A tésztából formázzunk gombócot, takarjuk le konyharuhával, és 1 órát pihentessük meleg helyen.

Közben készítsük el a tölteléket. Ehhez tegyük az epret egy kisebb edénybe, és forraljuk fel. Folyamatosan kevergessük egész addig, amíg levet enged, majd adjuk hozzá a cukrot, a keményítőt és a fahéjat is, és főzzük további 1-2 percig, hogy besűrűsödjön. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni.

Ha a tészta a duplájára nőtt, borítsuk lisztezett felületre, és nyújtsunk belőle egy kb. 50x50 cm-es négyzetet. Egyenletesen oszlassuk el rajta a tölteléket, majd szorosan tekerjük fel a tésztát, és az így kapott tekercset vágjuk 9-10, egyenként 4-5 cm vastag szeletre. A szeleteket helyezzük egy beolajozott, kb. 26-28 cm átmérőjű kerek tortaformába, takarjuk le, és pihentessük újabb 30 percig.

Közben hevítsük elő a sütőt 180 fokra, tegyük be a tepsit, és 45 perc alatt süssük a csigákat aranybarnára. Hagyjuk néhány percig hűlni, majd porcukorszórással vagy ezzel a citromos mázzal megkenve fogyasszuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon