Svéd fahéjas csiga: a kanelbullar foszlós és illatos

Sved-fahejas-csiga-kanelbullar-cc
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A svédek fahéjas briósa ízben és kinézetben is eltér kissé az itthon megszokottól, de legalább annyira finom és különleges.

Bár nem a legegyszerűbb sütemény, ez a fahéjas briós megéri a fáradozást, mert isteni desszert lesz érte a jutalmad. A Svédországban és Norvégiában elterjedt fahéjas csiga nagyon hasonlít az itthoni változathoz, azonban a kisebb-nagyobb eltérések teszik igazán különlegessé.

Fahéjból itt sem lesz hiány, azonban a karakteres fűszer mellé darált mogyoró, mandula vagy más dióféle is kerül a töltelékbe. Ami pedig a formázást illeti, akár szabadjára is engedheted a fantáziádat: a szépen megkomponált csomóformától kezdve a szabálytalanabb alakúig bármi elfogadott.

Svéd fahéjas csiga

Sved-fahejas-csiga-kanelbullar

Hozzávalók 20 darabhoz

A tésztához:

  • 300 ml növényi ital
  • 100 g cukor
  • 25 g friss élesztő
  • 500 g finomliszt
  • 1 csipet
  • 100 g növényi vajalternatíva felolvasztva
  • 2 tk vaníliakivonat

A töltelékhez:

  • 250 g darált mandula vagy erdei mogyoró
  • 75 g barna cukor
  • 1 evőkanál őrölt fahéj
  • 150 ml növényi ital
Recept idők

Elkészítés:

A növényi ital felét langyosítsuk meg, keverjünk el benne 1 evőkanál cukrot, és morzsoljuk bele az élesztőt. Tegyük félre 5-10 percre, amíg jól felhabosodik.

Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet, a sót, a maradék cukrot és növényi italt, az olvasztott vajalternatívát, a vaníliakivonatot és a felfutott élesztőt, és alaposan dolgozzuk össze. 10 perc alatt dagasszuk sima felületű, ruganyos tésztává, majd olajozzuk be a tál alját és oldalát, takarjuk le fóliával, és meleg helyen pihentessük 1 órát.

Közben keverjük össze a töltelék hozzávalóit, és dolgozzuk kenhető masszává.

Ha a tészta a duplájára nőtt, ismét gyúrjuk át, borítsuk lisztezett felületre, és nyújtsuk egy 50x50 cm-es négyzet formára. Kenjük az egyik felére a fahéjas tölteléket, majd az üresen hagyott felét hajtsuk rá.

Az így kapott keskeny téglalapot éles késsel vágjuk keresztben vékony, 1 cm-es csíkokra. Fogjuk a csíkok végeit, majd spirálszerűen kissé csavarjuk meg őket, és formázzunk a képeken látható csomókat.

Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, takarjuk le, és pihentessük újabb 30 percig. Ha letelt az idő, kenjük be őket kevés növényi itallal, és tetszés szerint szórjuk meg barna cukorral vagy jégcukorral. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 20-25 perc alatt süssük aranybarnára.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük