Fokhagymás briós: ezt süsd, ha sós harapnivalóra vágysz
Amilyen mutatós, olyan mennyei: egyszerűbben készül, mint gondolnád, és nem létezik nála jobb kísérő levesek vagy szendvicskrém mellé.
Bár nem a legegyszerűbb sütemény, ez a fahéjas briós megéri a fáradozást, mert isteni desszert lesz érte a jutalmad. A Svédországban és Norvégiában elterjedt fahéjas csiga nagyon hasonlít az itthoni változathoz, azonban a kisebb-nagyobb eltérések teszik igazán különlegessé.
Fahéjból itt sem lesz hiány, azonban a karakteres fűszer mellé darált mogyoró, mandula vagy más dióféle is kerül a töltelékbe. Ami pedig a formázást illeti, akár szabadjára is engedheted a fantáziádat: a szépen megkomponált csomóformától kezdve a szabálytalanabb alakúig bármi elfogadott.
A növényi ital felét langyosítsuk meg, keverjünk el benne 1 evőkanál cukrot, és morzsoljuk bele az élesztőt. Tegyük félre 5-10 percre, amíg jól felhabosodik.
Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet, a sót, a maradék cukrot és növényi italt, az olvasztott vajalternatívát, a vaníliakivonatot és a felfutott élesztőt, és alaposan dolgozzuk össze. 10 perc alatt dagasszuk sima felületű, ruganyos tésztává, majd olajozzuk be a tál alját és oldalát, takarjuk le fóliával, és meleg helyen pihentessük 1 órát.
Közben keverjük össze a töltelék hozzávalóit, és dolgozzuk kenhető masszává.
Ha a tészta a duplájára nőtt, ismét gyúrjuk át, borítsuk lisztezett felületre, és nyújtsuk egy 50x50 cm-es négyzet formára. Kenjük az egyik felére a fahéjas tölteléket, majd az üresen hagyott felét hajtsuk rá.
Az így kapott keskeny téglalapot éles késsel vágjuk keresztben vékony, 1 cm-es csíkokra. Fogjuk a csíkok végeit, majd spirálszerűen kissé csavarjuk meg őket, és formázzunk a képeken látható csomókat.
Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, takarjuk le, és pihentessük újabb 30 percig. Ha letelt az idő, kenjük be őket kevés növényi itallal, és tetszés szerint szórjuk meg barna cukorral vagy jégcukorral. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 20-25 perc alatt süssük aranybarnára.
Fotók: Getty Images