Mennyei, remegős epres sajttorta: habkönnyű krém, zabkekszes alap

11
Nyomtatás
epres-sajttorta
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez a krémes, isteni epres sajttorta a karácsonyi asztalon is megállja a helyét, mivel nagyon mutatós, ráadásul az elkészítése sem nagy ördöngösség, ha ezt a receptet követed.

December 6-án, az Index első Mikulás-napi sütisütő versenyén az a megtiszteltetés ért minket, hogy mi zsűrizhettük az elkészült alkotásokat. Bár szebbnél szebb és finomabb süteményeket kóstoltunk végig, ez a remegős epres sajttorta rabolta el igazán a szívünket.

A készítője, az Index vezető-szerkesztője, Vági Bence szerencsére a receptet is megosztotta velünk, így akár te is elkészítheted otthon a nyertes süteményt.

Az alapját roppanós zabkeksz, a tölteléket mascarponés krém képezi, a tetejét pedig eperzselé borítja: ez a mutatós desszert az ünnepi asztalon is helytáll, úgyhogy mindenképp vésd fel a karácsonyi listádra, ráadásul sütés nélkül készül.

Epres sajttorta

epres-sajttorta2

Hozzávalók x cm-es formához 24 cm átmérőjű formához

Kekszes alap:

  • 200 g zabkeksz
  • 90 g olvasztott vaj

Krém:

  • 250 g hideg krémsajt
  • 500 g hideg mascarpone
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 130 g kristálycukor
  • 15 g porzselatin
  • 3 ek. víz

Epres réteg:

  • 500 g eper
  • 1 ek. kristálycukor
  • 2 ek. citromlé
  • 4 ek. víz
  • 5 g porzselatin
Recept idők

Elkészítés:

Elsőként a kekszet egy aprítógépben daráljuk le, majd keverjük össze a vajjal. A masszát egyenletesen nyomkodjuk a forma aljába, és tegyük a mélyhűtőbe nagyjából 5 percre.

A krémhez keverjük össze a krémsajtot, a mascarponét, a vaníliakivonatot és a cukrot. A keveréket habosítsuk ki, amíg feszes krémet nem kapunk.

A zselatint keverjük el a vízzel, és tegyük mikróba 10-20 másodpercre, hogy felolvadjon. Ezután jó alaposan keverjük el a krémben egy fakanállal. A krémet öntsük a kekszalapra, majd tegyük be egy órára a fagyasztóba.

Az epres réteghez 100 gramm epret vágjunk apró kockákra, egy apró lábasban keverjük össze a cukorral, a citrom levével és 3 evőkanál vízzel. Felforralva 3 percig főzzük, majd botturmixszal turmixoljuk le. Igény szerint az így kapott eperpürét egy szűrőn passzírozzuk át, hogy teljesen magmentes legyen. A pürét hűlni hagyjuk.

A megdermedt tortát vegyük ki a fagyasztóból és díszítsük félbevágott eprekkel. Ezután a zselatinport keverjük ki egy evőkanál vízzel, majd tegyük mikróba 10-20 másodpercre. Keverjük át, majd keverjük el az eperpürében. A pürét végül öntsük az eprekkel díszített sajttortánkra, végül a tortát tegyük még egy órára a fagyasztóba, vagy 2-3 órára a hűtőszekrénybe.

Recept: Vági Bence

Fotók: Kaszás Tamás

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon