Rostgazdag csokis-mazsolás zabkeksz: csak keverd össze a hozzávalókat
Szuper reggeli vagy délutáni nasi lehet ez a keksz, ellát energiával a nap további részére.
Ha azok közé tartozol, akik inkább valami édessel kezdik a napot, válassz kicsit táplálóbb napindítókat, például ezt a zabkekszet! A zabpehelynek és a mazsolának hála rostban gazdag, így ebédig eltelít, az étcsokoládé pedig szuper agyserkentő, amire nagy szükség van korán reggel.
A recept másfajta aszalt gyümölccsel is működik, bátran keverj bele vörös áfonyát, barackot, akár magvakat is. A tésztát az alábbi receptben fahéj és vanília ízesíti, de kakaót is keverhetsz bele az extrán csokis végeredményért.
Csokis-mazsolás zabkeksz
Hozzávalók 16 darabhoz
- 140 g liszt
- 0.5 tk szódabikarbóna
- 1 tk sütőpor
- 0.5 tk fahéj
- 1 nagy csipet só
- 120 g puha vaj
- 100 g barna cukor
- 50 g kristálycukor
- 1 db tojás
- 1 tk vaníliakivonat
- 180 g zabpehely
- 150 g mazsola
- 150 g étcsokichips (vagy táblás étcsoki)
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
A mazsolát áztassuk forró vízbe 15 percre, majd csöpögtessük le, itassuk fel róla a nedvességet.
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, szódabikarbónát, sütőport, fahéjat, sót. Egy másik tálban keverjük habosra a vajat a kétféle cukorral, majd keverjük bele a tojást és a vaníliát is.
Fokozatosan adjuk hozzá a lisztes keveréket a vajashoz, keverjük csomómentesre a masszát. Forgassuk bele a zabpelyhet, a mazsolát és a csokichipset vagy apróra tört étcsokit is. A tészta jó sűrű lesz.
Készítsünk a masszából 16 golyót, majd lapítsuk le őket a tenyerünk segítségével. Tegyük őket az előkészített tepsire.
Toljuk őket a sütőbe 12-14 percre, vagy míg a szélük picit megpirul, majd hagyjuk picit hűlni a tepsiben.
-
2024-04-18 08:32:01
-
2024-03-23 11:08:02
-
2024-03-15 09:24:01
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!