Rostgazdag csokis-mazsolás zabkeksz: csak keverd össze a hozzávalókat

csokis-zabkeksz
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Szuper reggeli vagy délutáni nasi lehet ez a keksz, ellát energiával a nap további részére.

Ha azok közé tartozol, akik inkább valami édessel kezdik a napot, válassz kicsit táplálóbb napindítókat, például ezt a zabkekszet! A zabpehelynek és a mazsolának hála rostban gazdag, így ebédig eltelít, az étcsokoládé pedig szuper agyserkentő, amire nagy szükség van korán reggel. 

A recept másfajta aszalt gyümölccsel is működik, bátran keverj bele vörös áfonyát, barackot, akár magvakat is. A tésztát az alábbi receptben fahéj és vanília ízesíti, de kakaót is keverhetsz bele az extrán csokis végeredményért.

Csokis-mazsolás zabkeksz

csokis-zabkeksz2

Hozzávalók 16 darabhoz

  • 140 g liszt
  • 0.5 tk szódabikarbóna
  • 1 tk sütőpor
  • 0.5 tk fahéj
  • 1 nagy csipet
  • 120 g puha vaj
  • 100 g barna cukor
  • 50 g kristálycukor
  • 1 db tojás
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 180 g zabpehely
  • 150 g mazsola
  • 150 g étcsokichips (vagy táblás étcsoki)
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. 

A mazsolát áztassuk forró vízbe 15 percre, majd csöpögtessük le, itassuk fel róla a nedvességet.

Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, szódabikarbónát, sütőport, fahéjat, sót. Egy másik tálban keverjük habosra a vajat a kétféle cukorral, majd keverjük bele a tojást és a vaníliát is.

Fokozatosan adjuk hozzá a lisztes keveréket a vajashoz, keverjük csomómentesre a masszát. Forgassuk bele a zabpelyhet, a mazsolát és a csokichipset vagy apróra tört étcsokit is. A tészta jó sűrű lesz.

Készítsünk a masszából 16 golyót, majd lapítsuk le őket a tenyerünk segítségével. Tegyük őket az előkészített tepsire.

Toljuk őket a sütőbe 12-14 percre, vagy míg a szélük picit megpirul, majd hagyjuk picit hűlni a tepsiben.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük